середа, 05 вересня 2012 19:58

"Штучне стримування валюти спричинить серйозні наслідки" - Сугоняко

"Штучне стримування валюти спричинить серйозні наслідки" - Сугоняко
На думку експерта, валютний і монетарний ринки та інфляція стали виборчо підпорядкованими. Фото: obzzor.com

Проблеми в економіці пов'язані зі спробою влади політизувати ключові економічні параметри.

Про це на прес-конференції в Києві сказав голова Асоціації українських банків Олександр Сугоняко, коментуючи ситуацію з курсом гривні, яка виникла цими днями.

"Причина полягає в тому, що Нацбанк разом із владою зробили стратегічну помилку - вони підпорядкували тактичну задачу, пов'язану з виборами цього року, і вирішили забезпечити стратегічну задачу, яка полягає в тому, щоби збільшити зростання української економіки. Тобто, підпорядкувати і валютну, і монетарну політику Нацбанку зростанню економіки. Це відповідало б задачам виборчої кампанії", - підкреслив він.

"Не випадково ми критикували Нацбанк і уряд за те, що не можна політизувати базові ключові параметри діяльності нашого ринку, валютного і монетарного, та інфляцію. Ці пункти стали виборчо підпорядкованими", - підкреслив Сугоняко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Девальвація гривні ще не означає кризу - аналітик

Він також запевнив, що неможливо довго штучно втримувати валюту, оскільки рано чи пізно це спричинить набагато серйозніші наслідки.

"Намагатися будь-що утримати (курс), це те саме, що тримати температуру тіла, тримати тиск у людини, коли, наприклад, реальна температура 39, а її збили пігулками до 36. Людина хвора, а показники хороші і стабільні. У результаті, це рано чи пізно прориває на поверхню", - наголосив експерт.

Сугоняко додав: "Ці помилки, які було допущено протягом минулого року, які продовжувалися цього року - вони виповзають на поверхню".

"Підпорядкувавши базові показники, такі як інфляція і курс, тактичним міркуванням виборчої кампанії, ми отримали гальмування економіки, наростання проблем із кредитуванням в економіці і величезного накопичення диспропорцій у платіжному балансі", - підсумував голова АУБ.

Зараз ви читаєте новину «"Штучне стримування валюти спричинить серйозні наслідки" - Сугоняко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути