середа, 05 вересня 2012 13:31

Гривня буде падати і далі

Гривня буде падати і далі

Курс гривні рекордно впав. За 1 долар США тепер просять 8 грн. 20 коп. В обмінниках більшості банків долар теж зріс.

Гривня девальвувала, бо імпорт в країну значно перевищує експорт, - вважає екс-міністр економіки Віктор Суслов, 57 років. - В першому півріччі перевищення імпорту товарів над експортом склало близько $7 млрд. А платіжний баланс вдавалося збалансовувати лише за рахунок зовнішніх запозичень. Ці фактори давно вказували на необхідність девальвації гривні у декілька етапів.

Чому така девальвація була не проведена?

Через політичні мотиви, і це було помилкою. Прогнозували, що Національний банк піде на девальвацію гривні після виборів. На підтримку курсу установа витрачала величезні суми із золотовалютних резервів. Очевидно, ресурсів не вистачило, бо до виборів ще два місяці. Люди, які приймали рішення в цій частині, прорахувалися. Гривня почала падати під час виборчої кампанії, що різко суперечить основному гаслу Партії регіонів про стабільність. Вкрай небажана ситуація для влади. Нацбанк удружив не кращим чином. Зараз залишок золотовалютних резервів можуть пустити на утримання курсу. Тоді Україна стане перед загрозою втрати резервів. Девальвація буде дуже глибокою, а це неприпустимо. Тим більше, що більшість ресурсів у нас сформовано за рахунок кредитів. Адже вибори закінчаться, і потрібно буде якось жити далі.

Як зараз має вести себе Нацбанк?

Нацбанк повинен негайно знизити офіційний курс до позначки 8.25 за 1 долар США і спробувати утримати гривню на цьому рівні. Якщо не вдасться, через деякий час знову знизити офіційний курс. Треба уникати різниці між міжбанківським та офіційним курсом, бо це веде до втрат бюджету. Адже оподаткування імпорту продовжується за офіційним курсом, і, відповідно, до бюджету сплачується менше податків. За рік втрати можуть сягти сотні мільйонів або навіть мільярд гривень.

Чи буде гривня падати надалі?

При цій політиці - так. Країна живе практично в борг. Технічними рішеннями, такими як копіювання паспорту у обмінниках, проблему не вирішити. Тому треба приймати не дрібні тактичні рішення, а стратегічні, які дозволили б вирівняти торговельний і платіжний баланс, збільшити обсяг валютних резервів. Одне з можливих рішень - вступ до Митного союзу і перехід на розрахунок за енергоносії за внутрішніми цінами союзу. Тоді менше довелося б платити за нафту і газ. Але це непопулярне рішення.

Як поводитися людям?

Завбачливі і компетентні у фінансових питаннях громадяни вже кілька місяців скуповують валюту, переводять гривневі депозити у валютні. Але продаж гривні населенням означає ще більше її ослаблення. Якщо буде продовжуватися девальвація, почнеться справжня паніка. Вона може вилитися у масове зняття депозитів і ще більше падіння курсу.

Зараз ви читаєте новину «Гривня буде падати і далі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути