середа, 05 вересня 2012 07:15

Без реформ Україна може стати банкрутом

 

Ситуація з державним боргом України з кожним роком ускладнюється. Він становить майже 500 млрд грн. На кожного українця припадає понад 11 тис. грн боргу. Це збільшує навантаження на нашу економіку, каже експерт Борис Кушнірук, 44 роки.

— Ми позичаємо, бо немає грошей. Країна не отримує заплановані доходи. Зростає недобір до бюджету. Оскільки коштів немає, багато чого не фінансують. Наприклад, не ремонтують і не міняють ліфти у великих містах. Декілька років поспіль обіцяють змінити ліфти в моєму будинку. Він був у планах. Але нещодавно дім викреслили зі списку. Так само не отримують коштів програми по енергозабезпеченню. До виборів, щоб не було невдоволення громадян, гроші даватимуть на соціальні витрати — пенсії, зарплати, надбавки. Але після 28 жовтня ситуація різко погіршиться. Бо на виплати та оплату попередніх боргів десь треба брати гроші. Вихід — нові позики.

Не так важливо, хто нам позичає, як умови кредитів. Тимошенко свого часу брала позики під 27 відсотків. Це багато. Але нам не хочуть давати під низькі відсотки, бо ми країна зі складною політичною ситуацією, і нам не довіряють. Зараз беремо під 9 процентів. Німеччина — під 1 відсоток. Але є межа, коли ніхто не хоче позичати. Наприклад, у Греції така ситуація. Їй тільки Євросоюз може допомогти, бо вона його частина. Нам може позичити Міжнародний валютний фонд. Але це буде залежати від політичного режиму в Україні, суспільної злагоди. Значний кредит із Росії малоймовірний. Їй самій треба гроші.

Співвідношення боргу до розміру ВВП на рівні 60 процентів уже вважають небезпечним. У нас тільки 36 відсотків. Це не так важливо, адже через високі проценти на обслуговування боргу ми витрачаємо в кілька разів більше, ніж інші країни.

Великі борги не обов'язково призведуть до банкрутства країни. Погашення держборгу відбувається протягом багатьох років. Поки що резерв Національного банку України в 29 мільярдів доларів може покрити поточні витрати на проценти по боргах. Але за рік-два може настати погіршення. Треба враховувати спад у світовій економіці. Тоді буде крах. Без реформ Україна може стати банкрутом.

Зараз ви читаєте новину «Без реформ Україна може стати банкрутом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути