Ексклюзиви
середа, 16 січня 2013 14:15

Створена карта закладів харчування, які порушують мовні права споживачів

Створена карта закладів харчування, які порушують мовні права споживачів
Скрін: gazeta.ua

Протягом 2012 року волонтерами ініціативи "Дріжджі" було відвідано 315 закладів (кав'ярні, паби, ресторани), у межах здійснення моніторингу київських закладів громадського харчування та ресторанного господарства, що дотримуються і порушують права споживачів.

"У Законі України "Про мови в Українській РСР" чітко встановлювалося, що "у всіх сферах обслуговування громадян вживається українська або інша мова, прийнятна для сторін", - пояснює сутність ініціативи юрист Юрій Фартушний. – Свідомі того, що така норма існувала лише de jure, ми вирішили долучитися до процесу приведення закладів ресторанного господарства у відповідність з діючим законодавством України".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Активісту "мовного" протесту дали 2 роки умовно

Волонтери виявили, що 77% закладів харчування столиці частково або повністю порушують права україномовних споживачів. Найпоширенішими видами порушень були мова обслуговування й розрахункові документи (рахунок і чек). На третьому місці – мова оголошень. На останньому – мова меню.

У відповідях на зауваження волонтерів адміністрації вигадували унікальні аргументи, аби пояснити неякісне обслуговування. Наприклад, мережа "Каффа" вигадала наступне виправдання: "Не прийняти на роботу людину, яка не володіє українською мовою, ми не маємо права, згідно з трудовим законодавством України". І додавали, що не можуть порушувати права громадян, беручи на роботу тільки тих, хто володіє українською.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сходознавець Агатангел Кримський знав до сотні мов

Повторний моніторинг виявив суттєве покращення у сфері обслуговування — 61% закладів виправили порушення повністю або частково. Однак 39% вперто продовжують ігнорувати прохання україномовних споживачів.

Деякі заклади, зокрема, адміністрації мереж "Сушіманія" та "Муракамі" пообіцяли збільшити кількість україномовного персоналу: у майбутньому (при прийомі на роботу) звертати увагу на володіння українською мовою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: УПЦ КП виступає за українську мову і проти Митного союзу: "Ми не хочемо йти в нову імперію"

Подібний результат можна вважати локальним успіхом, бо в такий спосіб українська мова стає конкурентною перевагою на ринку праці.

За підсумками моніторингу, ініціатива "Дріжджі" створила "карту закладів харчування, що порушують права україномовних споживачів". На ній нанесені зеленими позначками заклади, у яких відсутні будь-які порушення. Жовтою позначкою ідентифіковані заклади з частковими порушеннями. Червона позначка – заклад, який у своїй діяльності абсолютно повністю порушує права україномовних споживачів та ігнорує будь-які побажання.

 

Зараз ви читаєте новину «Створена карта закладів харчування, які порушують мовні права споживачів ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути