вівторок, 08 січня 2013 10:08

УПЦ КП виступає за українську мову і проти Митного союзу: "Ми не хочемо йти в нову імперію"

УПЦ КП виступає за українську мову і проти Митного союзу: "Ми не хочемо йти в нову імперію"
Патріарх Філарет: "Церква зайняла тверду позицію: ми за українську мову". Фото: svit24.net

Українська православна церква Київського патріархату відстоює українську мову і виступає проти Митного союзу.

Про це розповів патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, голова УПЦ КП в інтерв'ю "5 каналу", повідомляє "Українська правда".

"Я не можу сказати, що владна партія вся не підтримує українську мову, там різні є. Але церква наша зайняла тверду позицію: ми за українську державну мову", - сказав він, коментуючи мовне питання.

"Тому що через те, що ми не мали мови української державної протягом трьох з лишнім століть, ми багато втратили. І тому зараз, коли ми маємо свою державу, ця держава може стоять міцно, коли буде українська мова і буде українська церква. От тоді держава стоятиме на міцній духовній основі", - переконаний патріарх.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Українці уражені бацилою терплячості. Показати їм приклад радикальної поведінки мають депутати"

"А якщо основи підмиваються, то тоді при відповідних умовах держава не встоїть. Будинок державний, який ми збудували, може рухнуть. Так от щоб не рухнув цей будинок, коли тільки починаються якісь рухи проти нашої української державності, ми стаємо на захист – на захист не тільки держави, а й на захист своєї церкви, української церкви", - заявив голова УПЦ КП.

Саме тому, пояснив патріарх Філарет, його церква не підтримала "мовний закон".

"Ми бачимо, що це є підступ. І тому ми закликали голосувати за тих, хто відстоює українську мову. А хто відстоює українську мову? Той, хто відстоює українську державу. Тому наш вибір такий", - сказав патріарх.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Патріарх УПЦ КП закликав не звертати увагу на пророцтва про "кінець світу"

Філарет також сказав, що УПЦ КП виступає проти вступу України до Митного союзу Росії, Білорусі й Казахстану. "Ми проти Митного союзу. Не тому, що ми проти Росії – Росія братня країна. Але Митний союз – це затягування України в нову імперію", - пояснив він.

"Ми не хочемо іти в нову імперію. Ми вже в імперії пожили і знаємо результати, наслідки цього. І тому ми проти Митного союзу, але не проти Росії, не проти торгівлі. А проти таких взаємовідносин, які б пошкодили нашій українській державі", - заявив голова УПЦ КП.

При цьому патріарх Філарет не вбачає в цих позиціях непокори чинній в Україні світській владі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церква може радити парафіянам, за кого голосувати, бо від цього залежить і її доля - нардеп

"Я не хочу сказати, що ми владі не покірні – ми покірні владі. І Христос підкорявся Римській владі. Бо коли спитали, чи треба давати податок кесарю – тобто імператору, то Христос взяв монету і запитував: "Чий тут образ?" – образ кесаря. Так ось віддавайте кесарю кесареве. Так ось Христос теж підкорявся тим законам, які тоді існували", - сказав він.

Зараз ви читаєте новину «УПЦ КП виступає за українську мову і проти Митного союзу: "Ми не хочемо йти в нову імперію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1132

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути