вівторок, 20 листопада 2012 13:06

Через місяць у ресторанах України не куритимуть

Через місяць у ресторанах України не куритимуть
Фото: vidomosti-ua.com

З 16 грудня 2012 року в усіх приміщеннях ресторанів, кафе та барів заборонять куріння. В цей день волонтери роздадуть київським рестораторам листівки про новий закон і механізми його виконання. На дверях закладів розвішають таблички-попередження з написом: "З 16 грудня в приміщеннях ресторанів, кафе та барів України не курять!".

Протягом місяця активісти разом із Держінспекцією з питань захисту прав споживачів проведуть круглі столи з рестораторами у Львові, Луганську, Одесі, Харкові, Дніпропетровську, Сумах, Запоріжжі, Черкасах, Донецьку, Сімферополі, Івано-Франківську, Херсоні, Житомирі. Також у столиці з'явиться соціальна реклама на підтримку Закону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Картинки хвороб на цигарках зменшать кількість курців

"Цей закон закріплює ті позитивні зміни у культурі харчування та відпочинку, які вже є нормою у багатьох закладах України і у більшості цивілізованих країн, – говорить Костянтин Красовський, завідувач відділу контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ України. – З 16 грудня в приміщеннях закладів харчування курити повністю заборонено. Можна лише за межами: за столиками на відкритому повітрі, на терасах. Досвід багатьох країн показує, що курці дуже швидко звикають, що на перекур треба виходити з ресторану. Поділ ресторанів на частини для курців та некурців не працював, бо дим все одно розповсюджувався на весь простір. Це порушувало право людини на чисте повітря: 61% некурців скаржилися, що їх обкурюють. Також порушувалися права працівників ресторанів на чисте повітря на робочому місці".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нові акцизи на сигарети зменшать податковий тиск на виробника та збільшать надходження до бюджету

Закон забороняє також курити кальян та електронні сигарети у ресторанах. Відповідальність юридичних осіб – власників ресторану – штрафу від тисячі до 10 тисяч гривень, як і раніше. Факт куріння у приміщенні ресторану або навіть наявність попільнички є підставою для складання протоколу представником Держінспекції захисту прав споживачів. Тих, хто не  реагуватиме на зауваження адміністрації і куритиме в ресторані, оштрафують на 51-170 гривень.

"Уругвай, Сінгапур, понад два десятка європейських країн 100% заборонили куріння в громадських та на робочих місцях, – говорить Ганна Гопко, координатор Коаліції громадських організацій "За вільну від тютюнового диму Україну". – За даними КМІС, 86% українців чекають на появу ресторанів і барів без тютюнового диму. І навіть 54% курців вважають, що право офіціантів працювати в бездимних умовах є важливішим, ніж право покурити в приміщенні. Якщо біля вас в ресторані хтось закурить, вимагайте у адміністрації попросити курця негайно припинити псувати повітря тютюновим димом. Якщо це не допоможе, викликайте міліцію, яка має скласти протокол, що передається начальнику відділу міліції, який визначає розмір штрафу. Щоб оштрафувати заклад, де курять, треба зробити запис в книзі скарг та пропозицій і подати заяву в обласне управління справ захисту споживачів".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині затятий курець спалив свою 95-річну матір

"Офіціанти та бармени мають право працювати в чистому повітрі, – говорить голова правління Київської асоціації офіціантів Олег Онікієнко. – Покращується культура відпочинку в нашій країні. В закладах буде свіже повітря, в якому аромат страв буде відчуватися краще. Люди зможуть приходити родинами, з дітьми, не наражаючись на сигаретний сморід, та проводити в ресторанах більше часу.

Найстаріший київський бар "Купідон", де останні 17 років збирається творча богема, також відмовляється від куріння.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кількість курців в Україні скоротилася на 15%

"Не думаю, що закон вплине на відвідуваність ресторанів, якщо його будуть виконувати всі, в тому числі великі компанії, – говорить Федір Баландін, засновник кнайпи "Купідон". – Сподіваюся, наші клієнти-курці з часом звикнуть. Натомість багато клієнтів, які не курять, отримують чисте повітря без шкідливих речовин. Я вітаю цей закон, адже мова йде про здоров'я".

 

Зараз ви читаєте новину «Через місяць у ресторанах України не куритимуть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути