пʼятниця, 19 жовтня 2012 12:54

Кількість курців в Україні скоротилася на 15%

Кількість курців в Україні скоротилася на 15%
Фото: smokefree.org.ua

З 2008 року кількість курців в Україні скоротилася на 15% завдяки збільшенню вартості цигарок і обмеженню куріння в громадських місцях. Про це повідомив завідувач сектором по контролю тютюну Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ України Костянтин Красовський.

"Держава може створити умови, за яких палити буде непрестижно і дорого", - зазначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Верховна рада хоче штрафувати вагітних за паління та споживання алкоголю

На думку Красовського, кількість курців в Україні буде зменшуватися і далі, адже з 16 вересня поточного року заборонена реклама, спонсорство та стимулювання продажу тютюнових виробів, з 4 жовтня діє норма про обов'язкове розміщення на пачках цигарок ілюстрацій хвороб, викликаних курінням, а з 17 грудня набуде чинності закон про повну заборону куріння у громадських місцях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що змушує людину закурити в 40 років

"Раніше пачка цигарок була ознакою іміджу. Зараз це нагадування по 20 разів на день, що пора кидати курити ", - зазначив представник Мінохоронздоров'я.

Відповідно до закону, власників місць громадського харчування, які порушили закон, будуть штрафувати на суму від 1 тис грн до 10 тис грн. Повідомляти про порушення можна буде до Державної інспекції з питань захисту прав споживачів. Фізичних осіб за куріння у громадських місцях штрафуватимуть правоохоронні органи. Сума стягнення складе від 51 до 170 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через заборону куріння в кафе і барах збанкрутує ресторанний бізнес

Представник МОЗ вважає, що знайти причину кинути палити може кожен, і зробити це для себе, своїх дітей або для оточуючих людей. А держава повинна допомогти йому в цьому шляхом проведення інформаційних кампаній та встановлення жорстких обмежень.

За словами Красовського, значно зменшилася кількість курців серед жінок з вищою освітою. Що стосується чоловіків, то чим вище рівень їх освіти і добробуту, тим менша серед них кількість курців.

Зараз ви читаєте новину «Кількість курців в Україні скоротилася на 15%». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути