пʼятниця, 17 серпня 2012 06:30

Усі пачки сигарет будуть оливкового кольору

15 серпня верховний суд Австралії відхилив скарги тютюнових компаній щодо нового закону про продаж сигарет. Із 1 грудня усі сигаретні пачки, які продаватимуть у країні, мають бути оливкового кольору, з великим графічним застереженням про шкоду тютюну для здоров'я. Виробника і марку писатимуть маленькими білими літерами.

— Цей закон не суперечить конституції, — заявив один із семи суддів.

Таке рішення відстоювала генеральний прокурор Австралії Нікола Роксон, 45 років, яка торік працювала міністром охорони здоров'я. Її батько курив і помер від раку стравоходу, коли їй було 10 років.

Австралія — перша у світі держава, що запровадила такі жорсткі обмеження. Подібні заходи розглядають у Великій Британії, Канаді, Новій Зеландії, Китаї, Франції, Індії, Південно-Африканській Республіці, Норвегії та Уругваї.

— Більшої дурниці я ще не чула. Сама не курю. Але батько час від часу просить мене купити йому сигарет. Орієнтуюся за кольором пачки. Вона біла з великим червоним колом посередині. У колі напис "Лакі Страйк". Продуманий дизайн, нагадує прапор Японії, — каже "ГПУ" жителька Сіднея 25-річна Еліза Ендресен.

Розповідає, що більшість її подруг обурені з приводу нового закону.

— Вони швидше куплять на чорному ринку ті сигарети, до яких звикли, ніж у крамниці пачку болотного кольору із жахливими фото зіпсованих зубів. Могли би кращий колір підібрати. Наприклад, блакитний. Оливковий — надто депресивний, — пояснює.

Виробники сигарет заявляють, що документ, який забороняє зазначати торгові марки, порушує їхні права на інтелектуальну власність.

— Закон зараз на боці організованих злочинних груп, які нелегально продають на вулицях тютюн, — коментує представник британської тютюнової компанії "Бритіш американ табако" Скотт Макінтайр. Але обіцяє, що його компанія дотримає всіх вимог суду в зазначений термін.

Ухвалу про дизайн упаковок сигарет уряд прийняв торік. Влада переконана, це допоможе зменшити кількість курців у країні. В Австралії палить 15% населення. До 2018-го року урядовці сподіваються, що їх поменшає втричі.

Щороку через куріння помирають близько 15 тис. австралійців, підрахували у владі.

Всесвітня організація охорони здоров'я заявляє, що у світі понад 1 млрд курців. 80% їх — у країнах із низьким і середнім рівнями доходів.

Підліткам платять по 200 доларів на місяць

Бутан — єдина країна у світі, де на всій території заборонили курити. Уряд ухвалив закон про заборону торгівлі та виробництва тютюнових виробів 2004-го. Імпорт для особистого споживання дозволений в обмеженій кількості. Хто не дотримується закону, той отримує від одного до п'яти років в'язниці. Бутанські курці, які хочуть купити сигарети, мають сплатити за це 200% податку. Курити можуть лише вдома. У місяць дозволено купувати 200 сигарет або 30 сигар чи 150 г тютюну. У місцевій поліції розповідають, щомісяця близько п'яти бутанців порушують закон. Населення країни — 708 тис.

У Нідерландах закон про заборону куріння у громадських місцях набув чинності чотири роки тому. Кожному підліткові від 12 до 16 років, який через спеціальний тест доведе, що не курить, держава щомісяця виплачує $200.

 

Зараз ви читаєте новину «Усі пачки сигарет будуть оливкового кольору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути