понеділок, 09 липня 2012 06:30

Вплив диму рівноцінний курінню кількох пачок цигарок за день

Дихати димом від торфовища небезпечно. Через це можуть розвиватися алергії, хвороби дихальних шляхів.

— Чадний і вуглекислий газ, які виділяються під час горіння, шкідливі, — пояснює 42-річна Наталія Смоляр, завідувач кафедри екології та охорони довкілля Полтавського педагогічного університету. — Вуглекислого газу у повітрі повинно бути у концентрації 0,029 на кубічний сантиметр. Якщо більше одиниці — почнемо задихатися. З димом вдихаємо оксиди сірки, азоту, вуглекислого газу, пил. Якщо у полі вигорають гриби, у повітря виділяються спори. На них у кожного може бути своя реакція. У людей проявляються симптоми, як при отруєнні чадним газом: головний біль, нудота, часте поверхневе дихання, можна навіть утратити свідомість.

Пожежа на торфовищах нічим не відрізняється від такої, що її влаштовують свідомо фермери, спалюючи поживні рештки. В одному міліграмі землі, це на кінчику ножа, згорають п'ять-шість мільярдів бактерій. Окрім них, у повітря потрапляє хімія, яку фермер вносив у ґрунт протягом року.

Екологи говорять, вплив диму торфовища на людський організм рівноцінний курінню кількох пачок цигарок за день. Для профілактики радять щодня міняти одяг, приймати душ, промивати горло та ніс, вживати вітамін Е як антиоксидант. Вішати в хаті мокрі простирадла.

Зараз ви читаєте новину «Вплив диму рівноцінний курінню кількох пачок цигарок за день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути