пʼятниця, 23 лютого 2018 05:30

Дітям і підліткам варто перевіряти зір щороку

Автор: ФОТО надане клінікою ”Іріс”
  Офтальмолог Тетяна Д’яконова: ”У лікарів, як і в батьків, єдина ціль — зупинити розвиток короткозорості”
Офтальмолог Тетяна Д’яконова: ”У лікарів, як і в батьків, єдина ціль — зупинити розвиток короткозорості”

Кількість дітей і підлітків, які мають проблеми із зором, щороку зростає. Одна із основних причин — гаджети і смартфони, яким діти приділяють багато уваги. Коротка зорова дистанція негативно впливає на око, викликаючи короткозорість. Щоб проблеми не переросли в хронічні хвороби, фахівці офтальмологічного центру "Іріс" у Полтаві рекомендують повноцінну перевірку зору на сучасному обладнанні щонайменше раз у рік.

— Навіть на перервах у школі учні сидять в соцмережах або граються в телефоні. Око рідко фокусується на далеких об'єктах, а це неодмінно потрібно для міцного здоров'я. Саме тому виникає одна з найпоширеніших хвороб серед дітей — міопія, або короткозорість, — каже Тетяна Д'яконова, офтальмолог вищої категорії, головний лікар офтальмологічного центру "Іріс". — Особливо це стосується дітей від 8 років. Через постійне напруження ока на близьку відстань і малорухливий спосіб життя в них може розвинутися спазм акомодації (помилкова короткозорість. — ГПУ). Це передвісник міопії, бо кришталик фокусується м'язами, що через напруження застигають в одному положенні. Спазм акомодації можна зняти ліками, для цього потрібно пройти діагностику.

Якщо в дитини виявили короткозорість, що порадите батькам?

— У лікарів, як і в батьків, єдина ціль — зупинити розвиток хвороби. Адже прогресуючу форму лікують лише після 20–24 років, коли очне яблуко повністю сформується. Раніше були технології склеро­пластики: на око закріпляли імплант, що не дозволяв міопії рости. Але результативність цього хірургічного методу викликає сумніви.

Нещодавно була пацієнтка, яка в 14 років мала зір у мінус 12. Готувалася складати іспити в медичний заклад. Професійного медогляду з таким низьким зором не пройде. Батьки звернули увагу на зір дитини лише після запису вчителя в щоденнику. Якщо помітили, що дитина примружується, не бачить на далеку відстань — одразу приводьте до офтальмолога.

Окуляри і контактні лінзи можуть зупинити розвиток хвороби?

— Вилікувати ними неможливо. Які не були б хороші окуляри, часто для підлітка — це стрес. Бо виникають комплекси через насмішки однолітків і дискомфорт під час фізичної активності. Контактні лінзи потребують підвищеної уваги до гігієни, в них не можна перебувати в загазованих приміщеннях, адже накопичують шкідливі речовини. Також до нас зверталися підлітки, які мали серйозні запалення очей — купалися в лінзах в озерах або ставках. Це категорично заборонено, адже після складних запалень можна навіть втратити око.

Які лінзи порадите при короткозорості?

— Кілька років тому в США створили лінзи Paragon. Завдяки терапевтичній корекції вони дозволяють отримати майже 100-відсотковий зір і затримати розвиток короткозорості в підлітків. Це тверді лінзи, через які кисень легко досягає рогівки. Виготовляють індивідуально. Перед цим має бути цілковите обстеження очей, медикаментозне зняття спазму акомодації та виявлення короткозорості. В Полтавській області лише в нашому центрі є необхідне обладнання, завдяки якому можна правильно діагностувати й вирахувати корекцію. Адже для виготовлення лінз Paragon потрібна сучасна топографія рогівки в 3D-просторі. Ми ма­ємо такий пристрій.

Яка перевага таких лінз?

— Їх не потрібно носити цілий день — надягають лише на ніч. Епітелій рогівки заповнює форму лінзи й запам'ятовує її на один-два дні. Вранці дитина їх знімає й отримує 100-відсотковий зір. Лінзи зручні й комфортні, можна займатися спортом, плавати в басейні. А найголовніше — дають можливість зупинити розвиток небезпечної короткозорості.

Тетяна Д'яконова зробила понад 25 тисяч операцій

Крім лікування катаракти і глаукоми, в клініці "Іріс" пропонують такі послуги — лазерне і хірургічне лікування глаукоми, терапевтична корекція зору в дітей PARAGON (США), лазерне лікування сітківки при цукровому діабеті.

Клініка "Іріс" почала свою роботу 2016 року. Головний лікар центру Тетяна Д'яконова зробила понад 25 тис. операцій.

Офтальмологічний центр "Іріс" розташований за адресою: м. Полтава, вул. Миколи Дмитрієва, 6д (колишня — вул. Володарського, територія Полтавської центральної районної лікарні).

Попередньо записатися на консультацію можна за тел.: 69 71 70, 0(66) 19 7 3 0 31.

Ліц. МОЗ на медичну практику №47 від 28 січня 2016 року.

Зараз ви читаєте новину «Дітям і підліткам варто перевіряти зір щороку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути