середа, 09 лютого 2011 06:30

Заборона куріння у кафе не діє

 

Майже 143 гривні щомісяця витрачають на цигарки українці, старші ніж 15 років. Автори Глобального опитування дорослих щодо вживання тютюну полічили, що за рік понад 9 млн чоловіків та 2,5 млн жінок у нашій країні викурюють 64 млрд цигарок.

— Всесвітня організація охорони здоров'я визначає п'ять стратегій, які зменшують кількість курців, — каже завідувач сектору контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень Костянтин Красовський, 53 роки. — Перша — збільшення акцизів і цін. Торік держава заробила на цьому 13 мільярдів гривень.

Друга стратегія — повна заборона реклами. Відповідний закон готують до другого читання. На жаль, тютюнова індустрія пролобіювала багато поправок до нього. Наприклад, пропонують повністю заборонити рекламу в інтернеті. На сайт виробника цигарок можна буде зайти, якщо надаси фотокопію паспорта. Але ж тоді в розпорядженні компанії опиняться тисячі відсканованих паспортів наших громадян. До того ж підліткові запросто відсканувати паспорт свого дідуся. Також пропонували обмежити рекламу на тютюнових кіосках. Торгові точки мали б вивішувати лише перелік марок цигарок, які є у продажу — так заведено в багатьох країнах. Але й це хочуть прибрати.

Третя стратегія — попередження на пачках написами і зображеннями. Опитування свідчать, що дві третини курців хочуть кинути, але не наважуються. А коли їм по 20 разів на день про це нагадують, то 2–4 відсотки таки кидають. В Україні щороку від куріння помирають 100 тисяч людей. Хай кине навіть 1 відсоток — це тисяча життів.

Четверта стратегія — заборона куріння у громадських місцях. Тут у нас недосконалі й закон, і його виконання. Понад дві третини відвідувачів кафе і ресторанів скаржаться на тютюновий дим у цих закладах.

Повний провал в Україні з п'ятою стратегією — допомога у припиненні куріння. Кількість курців можна зменшити до 20 відсотків. Далі залишаються люди з великим ступенем залежності. Уряд схвалив цільову програму, але жодної копійки на це не витратили. Для порівняння: у Британії держава повертає людині гроші за придбані фармацевтичні засоби проти куріння.

Зараз ви читаєте новину «Заборона куріння у кафе не діє». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути