Ексклюзиви
пʼятниця, 11 серпня 2023 05:50

Різдво Миколи Чудотворця: в цей день потрібно віддати борги

Різдво Миколи Чудотворця: в цей день потрібно віддати борги
на Різдво Миколи Чудотворця треба віддати борги і не позичати Фото: pixabay

11 серпня віряни відзначають Різдво Миколая Чудотворця, архієпископа Мир Лікійських.

Святий Миколай жив у III-IV століттях у Малій Азії. Народився він у забезпеченій сім'ї і вже під час його народження сталося диво. Він зцілив свою матір від важкої хвороби. Ще у віці немовляти Миколай став постити: по середах і п'ятницях пив материнське молоко раз на день, увечері.

Коли виріс, то багато часу проводив у храмі й вивчав Божественне Писання та молився. Так він став читцем у храмі, а після священиком. Усе своє майно Миколай роздав бідним, а сам вів аскетичний спосіб життя.

Йому довелося пережити гоніння на християн за часів імператорів Діоклетіана і Максиміана - але Миколай продовжував проповідувати і незабаром став єпископом міста Міри.

Відомий один із випадків, як Миколай допоміг людям. Святитель дізнався про чоловіка, у якого не було грошей на посаг для трьох доньок, тож він наважився заробляти на їхній красі. Миколай вирішив таємно допомогти. Закинув уночі в будинок мішок із золотом - старша дівчина вийшла заміж. Тоді Миколай повторив "фокус" - вийшла друга дівчина. Третього разу глава сім'ї підстеріг Миколу і впав йому в ноги з подяками. Святий узяв із нього слово, що той його не видасть. Кажуть, що один із мішків, які закидав Миколай, потрапив у панчоху, яка сушилася. Відтоді повелося класти різдвяні подарунки в панчохи і шкарпетки, а святий став прообразом Санти.

Крім цього, святий Миколай вважається покровителем моряків. Відомі випадки, коли він повернув до життя померлого мореплавця, а іншого, що тоне, врятував.

Помер Миколай у місті Міри близько 345 року. Його мощі наприкінці VIII століття намагалися викрасти араби, але їм це не вдалося. Але вдалося італійським купцям 1087 року - вони обманом вивезли їх до італійського міста Брі. Там мощі перебувають досі. У саркофазі в Мирах залишилися фрагменти мощей, які перенесли до Венеції - на острів Лідо в церкву святого Миколи-покровителя моряків.

11 серпня згадують також святого мученика Каллиника Кілікійського, який жив у III-IV століттях. За переказами, він був проповідником християнської віри. За це язичники спалили його живцем.

Пам'ять святих вшановують 11 серпня за юліанським календарем. За новоюліанським календарем згадувати їх будуть 29 липня.

Що не можна робити цього дня

Не можна давати в борг. Якщо є борги, то їх потрібно обов'язково повернути.

Заборонено займатися фізичною роботою: поратися в городі, вишивати, шити.

Не можна лаятися, лихословити і пліткувати.

Народні прикмети і традиції

Тепла погода — на початку вересня буде така ж;

вранці туман — чекайте на поганий збір меду;

цілий день туман — зернові культури добре вродять;

овес зеленіє вдруге за сезон — осінь буде дощовою;

багато горіхів і ягід — зима буде холодною;

в лісі мало грибів — чекайте на морозну та сніжну зиму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Успенський піст: як змінити меню на цей час

В цей період вже відчутне наближення осені. Доволі часто вранці стелиться густий туман, за яким прогнозували погоду. Селяни йшли в ліс по гриби і ягоди.

Серед наших предків існувало повір'я, що в ніч проти 11 серпня приходять відьми і доять корів, від чого тварини починали хворіти. Тому хлів міцно закривали на ніч, а всередині вішали різноманітні обереги.

14 серпня православні віряни відзначають Медовий Спас. В церковному календарі - святкування Всемилостивому Спасу Христу Богу і Пресвятій Богородиці Марії, Матері Його та Винесення чесних древ животворящого Хреста Господнього. Святкують у перший день Успенського посту. За новим, новоюліанським календарем це свято буде першого серпня.

День слід провести в молитві і присвятити його благим справам. Підіть до храму. Помоліться й освятіть мед і мак.

Зараз ви читаєте новину «Різдво Миколи Чудотворця: в цей день потрібно віддати борги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути