Ексклюзиви
пʼятниця, 10 квітня 2009 09:53

Криза укорінюється в економіці США

Криза укорінюється в економіці США
Фінансова криза в США не тільки "далеко не закінчена", але і, "судячи з усього, укорінюється в економіці в цілому". Такий невтішний висновок спеціальної комісії, створеної конгресом для нагляду за виконанням антикризових планів уряду. У своєму звіті вона, зокрема, вказала, що влада вже виділила або зарезервували для боротьби з наслідками кризи більше $4 трильйонів, але домоглися поки в кращому разі лише "змішаних" результатів. Комісія, очолювана професором Гарвардської школи права Елізабет Уоррен, вважає, що Мінфін має розглянути "потенційні політичні альтернативи" своєму підходу до боротьби з кризою. Не наполягаючи поки на жодних конкретних рецептах, вона в той же час вказує, що проблемні компанії та їхні керівники повинні нести відповідальність за свої дії, причому на умовах, зрозумілих і ринкам, і широкій громадськості.

"Впорядковане" банкрутство фінансових інститутів "під наглядом відповідних органів регулювання", - це "зрозуміліша стратегія виходу" з нинішньої ситуації, аніж "дрейф до поступового встановлення урядового контролю", пишуть автори доповіді. Відштовхуючись від досвіду минулих років, вони також вказують, що антикризові рятувальні операції повинні супроводжуватися готовністю влади "привертати менеджерів до відповіді шляхом їхньої заміни, а у разі кримінальної поведінки - і судового переслідування".

Згідно ж з думкою 53 економістів, опитаних The Wall Street Journal, спад в економіці США закінчиться у вересні цього року, але положення із зайнятістю почне помалу поліпшуватися не раніше другої половини майбутнього року, коли економіка почне помалу набирати обороти. За прогнозами експертів, в першому кварталі цього року ВВП Сполучених Штатів скоротиться на 5%, а в другому - на 1,8% в річному обчисленні. Деяке і досить скромне зростання - 0,4% - намітиться лише в третьому кварталі. В останньому кварталі минулого року ВВП скоротився на 6,3%. Більшість опитаних вважають, що до кінця року рівень безробіття зросте з нинішніх 8,5 до 9,5% працездатного населення. Щоправда, аналітики передбачають уповільнення темпів втрати робочих місць в економіці в наступні 12 місяців - до 2,6 мільйонів осіб. За попередній рік американська економіка втратила 4,8 млн. робочих місць. Більше третини опитаних вважає, що свого піку безробіття досягне в першій половині майбутнього року, а приблизно половина передбачає, що це відбудеться не раніше другого півріччя.

За прогнозами пік безробіття може припасти на проміжні вибори в конгрес США в листопаді 2010 року, що загрожує підірвати позиції Демократичної партії, яка володіє зараз більшістю голосів і в палаті представників, і в сенаті. За оцінкою аналітика з компанії Deutsche Bank Securities Inc Джозефа Лаворни, для того, щоб рівень безробіття в США знизився нижче за відмітку 5%, на якому він знаходився в 2007 році, необхідно, щоб американська економіка росла в середньому на 4% в рік впродовж наступних шести років.

За матеріалами Известия, ИТАР-ТАСС

Зараз ви читаєте новину «Криза укорінюється в економіці США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути