субота, 06 липня 2024 14:50

Спецтема: Війна Росії проти України

Зріс відсоток українських біженців, які планують залишитись за кордоном назавжди: опитування

Зріс відсоток українських біженців, які планують залишитись за кордоном назавжди: опитування
Зріс відсоток українських біженців, які планують залишитись за кордоном назавжди. Фото: PAP

Через понад два роки після початку повномасштабного вторгнення Росії все більше українських біженців планують залишитися жити за кордоном назавжди.

Частка людей з такими намірами залежить від країни перебування. Про це свідчать результати останнього дослідження "Voice of Ukraine", у якому постійно беруть участь українські біженці, що проживають у кількох країнах ЄС, повідомляє pap.pl.

2024 року за межами України хочуть залишитися чверть біженців - 26% опитаних, тоді як 2022 року про такий намір заявили лише 10% українських біженців.

"2022 року, через кілька місяців після повномасштабного нападу Росії на Україну, 58% українських біженців, які проживають у Німеччині, заявили про готовність повернутися до своєї країни. 2024 року ця цифра впала до 38%", - зазначив директор Центру міжнародних інституційних порівнянь і досліджень міграції ifo Пану Путваара.

Останні дані за лютий 2024 року ще не були офіційно опубліковані. За словами дослідника, в опитуванні 2024 року зросла частка людей, які хочуть оселитися за межами України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Естонія скасувала пільгу для українських біженців

"В останньому дослідженні "Voice of Ukraine" є разючі відмінності у висловлюванні українців, які живуть у Німеччині та інших країнах ЄС, наприклад, у Польщі", = звертає увагу професор Путваара.

У Польщі намір біженців, які хочуть повернутися до України, був і залишається вищим.

Так, 2022 року приблизно дві третини респондентів у Польщі сказали, що хотіли б повернутися до України. В лютому 2024 року ця цифра становила 44%.

На думку експерта, українці, які планують постійно жити за межами батьківщини, переважно обирають країни Західної Європи у зв'язку з вищими зарплатами та соціальними виплатами.

"Попередні дослідження вже показали, що українці цінують фінансову підтримку, яку вони отримують у Німеччині. Близько 84% з них були задоволені підтримкою в Німеччині. У Польщі цей відсоток становив лише 54%", - зауважив Путваара.

Зазначається, що українці ще повільно виходять на німецький ринок праці. У квітні 2024 року із 862 тисяч українців працездатного віку в Німеччині працевлаштовані були лише 192 тисячі.

За статистикою Федерального відомства у справах міграції та біженців, приблизно 188 тисяч українських біженців пройшли інтеграційні курси 2022-го та 2023 року, з них близько 150 тисяч склали мовні іспити на рівні A2 або B1, що дозволяє спілкуватися на базовому рівні.

У Польщі з 1 липня 2024 року змінилися умови надання допомоги біженцям з України.

Зокрема, термін дії тимчасового захисту для українців продовжено до 30 вересня 2025 року.

Це рішення дасть змогу українцям продовжувати користуватися медичними послугами, отримувати сімейні і соціальні виплати, а також залишатися у колективних закладах розміщення.

Зараз ви читаєте новину «Зріс відсоток українських біженців, які планують залишитись за кордоном назавжди: опитування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути