субота, 06 липня 2024 14:23

Спецтема: Війна Росії проти України

Британська розвідка повідомила, для чого влада РФ блокує своїм громадянам VPN

Британська розвідка повідомила, для чого влада РФ блокує своїм громадянам VPN
РФ блокує своїм громадянам VPN. Фото: ілюстративне Укрінформ

Влада РФ посилює блокування VPN-сервісів, щоб обмежити доступ росіян до незалежних і міжнародних ЗМІ.

Також це робиться для того, щоб спростити можливість спецслужб стежити за громадянами. Про це у соцмережі X повідомляє Міноборони Великої Британії, посилаючись на дані розвідки.

За даними російських ЗМІ, з 4 липня на вимогу "Роскомнадзору" з російського App Store було видалено декілька VPN-додатків. Орган отримав право блокувати доступ до VPN-сервісів без звернення до суду у березні 2024 року.

"Роскомнадзор" обґрунтував заборону тим, що програми містять "нелегальний у Росії контент".

"Це майже напевно спрямовано на обмеження можливості громадянам отримати доступ до незалежних російських та міжнародних ЗМІ, а також спростити можливість спецслужб стежити за російськими громадянами", - зазначає британська розвідка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін хоче знищити українську державність - ISW

Крім того, 4 липня росЗМІ повідомили, що ФСБ РФ вимагає від операторів зв'язку відключити інтернет-телефонію VoIP, щоб нібито зменшити кількість випадків шахрайства.

"Насправді ж, швидше за все, вона спрямована на розширення можливостей російської влади щодо моніторингу та обмеження комунікацій приватних громадян та юридичних осіб", - вважає розвідка Британії.

У зведенні британської розвідки зауважується, що ці заходи відповідають зусиллям Росії контролювати внутрішній інформаційний простір та обмежити доступ громадян до інформації, яка відрізняється від офіційного порядку денного.

У британській розвідці нагадали, що ці зусилля робляться Кремлем вже давно. Зокрема у 2019 році Росія провела навчання з тимчасового перекриття доступу росіян до Інтернету і того ж року ухвалила закон про "суверенний Інтернет".

Однак, ці зусилля Москви значно активізувалися після повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року. Більшість незалежних ЗМІ були закриті або перемістилися за кордон, також запроваджувалися обмеження на доступ громадян до іноземних ЗМІ.

"Ефект обмежень ще належить побачити, оскільки освічені росіяни продовжують знаходити винахідливі способи, щоб оминути ці заходи", - йдеться у зведенні.

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан під час зустрічі з російським диктатором Володимиром Путіним поставив йому три питання щодо російської агресії проти України.

Угорський прем'єр сказав про це на пресконференції з Путіним у Москві.

Очільник уряду Угорщини зазначив, що над досягненням миру потрібно працювати і що він обговорив з Путіним "шлях до миру".

Зараз ви читаєте новину «Британська розвідка повідомила, для чого влада РФ блокує своїм громадянам VPN». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути