четвер, 09 липня 2009 20:54

У трудовому договорі зазначають графік роботи

— Під час літніх канікул влаштувалася посудомийкою в кафе. Із власником домовилися, що за місяць отримаю 1000 гривень, — розповідає львів"янка 21-річна Катерина Лозова. — Чотири тижні мила брудні склянки, витирала столи, виносила помиї. Коли прийшов час зарплати, власник сказав, що незадоволений моєю роботою, дав 500 гривень і звільнив. На другий день на моє місце прийшла інша студентка. Вона також пропрацювала місяць.

Фахівці Львівського міського центру зайнятості застерігають студентів, аби ті не влаштовувалися на тимчасову роботу без трудового договору.

— У цьому документі обумовлено трудові відносини, оплату праці та графік роботи, — говорить заступниця директора центру Неля Возна, 44 роки. — Трудовим договором працедавець дає офіційні гарантії, що робітник отримає відповідну винагороду за працю. Також студенту заведуть трудову книжку, зарахують стаж.

Слід уважно читати договір при влаштуванні на роботу, що передбачає матеріальну відповідальність.

— Я не в захваті від роботи дистриб"ютора, — веде далі Возна. — Краще тимчасово влаштуватися офіціантом чи кур"єром. Така робота не завдасть подальшого клопоту. Дистриб"ютори часто не можуть реалізувати взятий товар. Тоді з"являються грошові проблеми. Такі працівники згодом не мають куди поскаржитися. Вони — дорослі люди, які зробили свій вибір.

Неповнолітніх можуть працевлаштувати лише за згодою одного з батьків. Підлітки мають працювати не більше 7 год.

— Скорочений на годину робочий день не повинен впливати на заробітну плату неповнолітнього працівника. Він отримує таку ж зарплату, що й дорослі. Також підлітки не можуть виходити на роботу в суботу та неділю, в нічний час.

Неповнолітнім не можна працювати на шкідливому виробництві, брати участь у підземних роботах чи таких, які передбачають значне фізичне навантаження або матеріальну відповідальність.

Зараз ви читаєте новину «У трудовому договорі зазначають графік роботи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути