вівторок, 26 березня 2013 18:12

Найдавніший запломбований зуб був виявлений в Словенії

Найдавніший запломбований зуб був виявлений в Словенії
Фото: аrchae.ru

Зуб зі слідами пломбування був виявлений на скам'янілій щелепі, яку археологи виявили ще на початку 20-го століття на території нинішньої Словенії.

Нижня щелепа, яка належала чоловікові у віці від 24 до 30 років, весь цей час перебувала в музеї італійського міста Трієст. Знахідка виявилася практично випадковою. Фахівці з італійсько-австралійської групи взяли щелепу з музею, щоб протестувати нове рентгенівське обладнання. У ході дослідження вони виявили на одному з іклів сліди чужорідного матеріалу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Німеччині знайшли найдавніший радикюль

Після цього дослідники отримали тривимірне зображення цього зуба у високій якості. Вони побачили вертикальну тріщину на іклі і велику порожнину, яка оголює дентин (речовина зуба). Порожнина була заповнена чужорідним матеріалом, який також прикривав верхню частину тріщини.

За допомогою інфрачервоної спектроскопії вчені з'ясували, що порожнина в зубі була заповнена бджолиним воском. Методом радіовуглецевого датування було встановлено, що вік скам'янілості становить близько 6,5 тисячі років.

Зараз ви читаєте новину «Найдавніший запломбований зуб був виявлений в Словенії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути