четвер, 11 жовтня 2012 15:44

Люди кам'яного віку лікували карієс та ставили пломби - археологи

Люди кам'яного віку лікували карієс та ставили пломби - археологи
Фото: news.rambler.ru

У нинішньому році археологи зробили декілька знахідок, які змусять нас переглянути свій погляд на людей, що жили багато тисяч років тому.

На території нинішньої Словенії археологи відкопали щелепу, яка належала молодому чоловікові, вік якої оцінюють в 6,5 тисячі років. За допомогою рентгена та комп'ютерної томографії вчені виявили, що тріщина в одному з іклів нашого предка заповнена стороннім матеріалом. Аналізи показали, що це бджолиний віск. Судячи з того, як щільно наповнювач був підігнаний до поверхні зуба, порожнина в іклі зашпаровували цілеспрямовано, віск не потрапив туди випадково, наприклад, при поїданні бджолиних сот. Дослідники не сумніваються: це робота піонерів стоматології.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Краснодарському краї археологи знайшли найдавніший зубний протез

Учені проаналізували вміст сміттєвих куп, знайдених на територіях стоянок неандертальців, виявлених в Європі і на Близькому Сході. Всього в базу потрапили дані про 1699 таких стоянках. Дослідники звернули увагу, що майже скрізь, де жили неандертальці, в смітті зустрічаються кістки крил хижих і Вранова птахів. Вивчивши останки, витягнуті з печер Гібралтару, вчені прийшли до висновку: неандертальці полювали за цими птахами виключно заради пір'я - на кістках залишилися характерні карби від гострого предмету. Більшість останків, знайдених археологами, належить грачам, воронам і шулікам. Це свідчить про те, що, прикрашаючи себе пір'ям 50 тисяч років тому, неандертальці воліли в чорний колір.

"Раніше вважалося, що тільки людина сучасного типу прикрашав себе пір'ям, іклами, шкурами, черепашками, шматочками дерева і т.п., - розповідає старший науковий співробітник Інституту археології та етнографії РАН Ілля Федоров. - Якщо з'ясується, що неандертальці робили так само, це буде серйозний привід по-новому поглянути на розумові здібності неандертальців і на причини їх вимирання. Адже вважається, що ми перевершили неандертальців саме інтелектуально. Що стосується дантистів часів неоліту, то знахідка зубної пломби не повинна викликати особливого здивування. Десять років тому в зубах віком вісім тисяч років знайшли акуратно просвердлені кам'яним інструментом отвори, зроблені для лікування карієсу. Так що рано чи пізно вчені повинні були виявити і пломби".

Зараз ви читаєте новину «Люди кам'яного віку лікували карієс та ставили пломби - археологи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути