Ексклюзиви
вівторок, 13 серпня 2013 18:28

Інтелектуальний рівень неандертальців був не нижчим, ніж у кроманьйонців

 Інтелектуальний рівень неандертальців був не нижчим, ніж у кроманьйонців
Фото: Abri Peyrony and Pech-de-l'Az? / Projects

На південному заході Франції на одній з неандертальських стоянок археологи виявили інструменти для роботи зі шкірою, зроблені з полірованої кістки. Вони виготовлені настільки якісно, ??що, за словами дослідників, дещо відрізняються від сучасних аналогів.

Фахівці Інституту еволюційної антропології товариства Макса Планка в Німеччині знайшли кісточки-гладилки: так називають гладкі вигнуті пластинки, призначені для розрівнювання і полірування шкіри. Аж до недавна їх робили саме з кістки, і зараз вони використовуються майстрами, які шиють шкіряні сумки ручної роботи.

Одна з дослідниць, Марі Сорессі, показала знахідку майстрам з компанії Herm?s і ті, за її словами, миттєво впізнали інструмент. Точно такі ж гладилки застосовуються при пошитті дизайнерських сумок ціною в десять тисяч доларів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Неандертальці зникли з Європи на 15 тис років раніше, ніж передбачалося

Вчені не вперше знаходять неандертальські знаряддя з кістки, але ці гладилки відрізняються однією важливою особливістю: при їх виготовленні стародавні майстри не копіювали форму кам'яних інструментів, а свідомо використовували властивості матеріалу.

Гладилка повинна при роботі трохи згинатися і при цьому не розтріскуватися, тому камінь для неї не годиться. Крім того, вона повинна мати однорідну текстуру, чого важко досягти при обробці дерева; неандертальці вибрали ребра оленя як найбільш відповідний для інструменту матеріал.

Нові відкриття дозволяють припустити, що інтелектуальний рівень неандертальців був принаймні схожим з таким, як у кроманьйонців. Проте з часом кроманьйонці витіснили неандертальців, причому цей процес розтягнувся на багато тисяч років, а частина неандертальських генів передалася кроманьйонцям, які перейшли з Африки до Євразії.

Зараз ви читаєте новину « Інтелектуальний рівень неандертальців був не нижчим, ніж у кроманьйонців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути