вівторок, 05 лютого 2013 12:21

Неандертальці зникли з Європи на 15 тис років раніше, ніж передбачалося

Автор: Фото: 33rdsquare.com
 

Останні неандертальці зникли з Європи приблизно 45 тисяч років тому, а не 30 тисяч років тому, як вважалося раніше, що виключає можливість їх контактів з предками сучасних європейців, заявляють антропологи в статті, опублікованій в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

"Отримані нами дані дозволяють говорити про перспективу ревізії посібників з історії еволюції людини. І хоча подібні пропозиції поки викликають неприйняття у деяких вчених, ідея про відсутність контактів між кроманьйонцями і неандертальцями продовжує обростати аргументами", - заявив Хесус Хорда з Національного університету дистанційної освіти в Мадриді (Іспанія).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мамонта, вбитого неандертальцями, знайшли біля Парижа

Хорда і його колеги прийшли до такого висновку після повторного датування щелеп і деяких інших останків неандертальців, знайдених в печерах Харама-6 і Сафаррайя в центральній і південній Іспанії, які вважаються одними з кількох останніх притулків Homo neanderthalensis на території Європи.

Для оцінки віку неандертальців вчені відібрали тільки ті кістки, які не були пошкоджені хижаками, стерв'ятниками або стихією. Набравши достатню кількість скам'янілостей, дослідники витягнули з них білковий матеріал, профільтрували його й оцінили вік останків за допомогою радіовуглецевого методу.

До подиву науковців, більшість щелеп та інших фрагментів скелетів неандертальців були більш давніми, ніж вважалося раніше. Їхній середній вік склав 45 тисяч років, що на 15 тисяч років більше очікуваного значення. Оскільки ці печери вважалися "останнім притулком" неандертальців, цей результат виключає можливість контактів між ними і предками сучасних людей, вважають Хорда і його колеги.

Зараз ви читаєте новину «Неандертальці зникли з Європи на 15 тис років раніше, ніж передбачалося». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути