четвер, 24 січня 2013 19:03

Наука повинна відмовитися від "расизму" щодо неандертальців

Наука повинна відмовитися від "расизму" щодо неандертальців
Фото: world-archaeology-news.blogspot.com

Наукові відкриття, які можуть зробити археологи в недалекому майбутньому, можливо, змусять науковий світ відмовитися від "расизму" щодо архаїчних видів людей - неандертальців і денисівців, які зараз вважаються менш розвиненими, ніж людина сучасного антропологічного типу, вважає директор Інституту археології та етнографії СО РАН академік Анатолій Дерев'янко.

Говорячи про дослідження культури денисівцев - нового підвиду давніх людей, останки яких були виявлені в Денисовій печері на Алтаї, Дерев'янко зазначив, що хоча денисівці з генетичної точки зору були більш архаїчними, ніж неандертальці, але у них була дуже висока матеріальна культура.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Неандертальці навчилися робити татуювання у кроманьйонців

"Вона була вища, ніж, скажімо, в Африці, в Європі. Вони знали шліфування, свердління 45 тисяч років тому. Велика кількість виробів з кістки. Можливо, це дозволить уточнити визначення - що таке архаїчна, стародавня людина", - сказав Дерев'янко журналістам.

Він дотримується думки, що архаїчні види людей не були "тупиковими лініями" - вони були предками людини сучасного типу, це була "багатофакторна, розгалужена еволюція". На користь цього свідчить виявлення в геномі сучасних людей генетичних слідів неандертальців і денисівців.

Зараз ви читаєте новину «Наука повинна відмовитися від "расизму" щодо неандертальців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути