пʼятниця, 25 січня 2013 14:16

"Безумовно, ні" - генетики заперечили плани клонувати неандертальця

"Безумовно, ні" - генетики заперечили плани клонувати неандертальця
Приблизно так виглядав би малюк-неандерталець, якби його зважилися клонувати. Фото: historyblog.ru

Відомий генетик, професор Гарвардської медичної школи Джордж Черч спростував поширену в інтернеті інформацію про те, що він шукає "авантюрну жінку", щоб та виносила дитину-неандертальця.

"Безумовно, ні, - заявив Черч в інтерв'ю АР. - У нас немає ні проектів, ні планів, ні статей, ні грантів під таку роботу".

Інформація про плани знаменитого вченого мало не відтворити новий (тобто "старий") вид людей з'явилася на сайті журналу Der Spiegel тиждень тому і активно поширювалася в інтернеті.

Черч - всесвітньо відомий учений, один з піонерів синтетичної біології. У 1984 році він разом з Волтером Гілбертом розробив перший прямо метод секвенування генома. Він же стояв біля витоків найважливішого міжнародного проекту "Геном людини", мета якого - визначити послідовність нуклеотидів, які складають ДНК, q ідентифікувати 20-25 тис. генів в людському геномі. Журналісти Der Spiegel звернулися до Черча з проханням прокоментувати його нову книгу "Переродження: як синтетична біологія заново винайде природу і нас".

"Мова йде про те, що, якщо ви зберетеся відтворювати неандертальця, така жінка знадобиться. Це фраза за визначенням дуже відрізняється від рекламного оголошення про пошук жінки. Вся ця історія насправді про те, як наші слова "просочуються" і "змінюються", - заявив Черч Boston Herald.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Протолюди винайшли списи на 200 тисяч років раніше, ніж вважалося

Насправді, вчений сказав, що клонування неандертальця - стародавнього попередника homo sapiens, вимерлого 40-45 тис. років тому, - теоретично можливе один раз, а в результаті це трансформувалося в пошуки сурогатної матері. Черч вважає, що проблема криється в мовному бар'єрі і недостатнійї кваліфікації перекладача.

Вислів про те, що ДНК неандертальців виділені зі знайдених останків, справедливо. Його відтворення гіпотетично можливе за допомогою пересадки такої ДНК в клітини людини, які потім будуть використані як ембріон для сурогатної матері, зазначив Черч. Однак такий процес поставить масу етичних проблем, які включають як питання поваги до матері і дитині, так і проблеми безпеки. У будь-якому випадку це буде широко обговорюватися з громадськістю, вважає Черч. Вчені давно думають і про відтворення вимерлих тварин, наприклад, використання слоних як сурогатних матерів для мамонтів. Але й тут існують етичні проблеми, хоча і не такі складні, як в ситуації з неандертальцем.

"Краще думати про такі речі заздалегідь", - зазначив Черч.

Вчений підкреслив, що його робота - використовувати генетику, ДНК і секвенування геному, щоб поліпшити охорону здоров'я та створити нові, більш якісні і корисні синтетичні палива, матеріали та інші продукти для життя людини, а зовсім не відтворювати давніх людей. За його словами, за більш ніж 20-річну історію своїх досліджень він дав близько 500 інтерв'ю, проте вперше ситуація вийшла з-під контролю таким чином.

Зараз ви читаєте новину «"Безумовно, ні" - генетики заперечили плани клонувати неандертальця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути