вівторок, 28 травня 2013 11:59

Остання стоянка неандертальців могла бути в Криму - археологи

Автор: Фото: nauka.in.ua
 

Німецькі археологи на чолі з Торстеном Утмайером з Університету імені Фрідріха Олександра в Ерлангені і Нюрнберзі дійшли висновку, що остання стоянка неандертальців могла перебувати в Криму, повідомляє австрійське видання Der Standard. Саме тут, каже керівник розкопок Утмайер, відразу в декількох місцях були знайдені винятково пізні сліди перебування неандертальця: типові саме для цього виду гомінідів знаряддя праці, сліди вогнищ і кістки вбитих тварин.

Радіовуглецевий аналіз, застосовуваний для визначення віку останків, показав, що ці сліди "в середньому на 10 тисяч років молодші всі інші відомі на сьогодні стоянки предка нинішньої людини на всьому ареалі її поширення від Іберійського півострова до Сибіру".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Людина перестала бути волохатою 2 мільйони років тому

Крім того, йдеться далі, на одній і тій же глибині були знайдені знаряддя праці як неандертальців, так і сучасної людини, що дозволяє зробити висновок, що обидва види перебували на півострові або з дуже невеликим тимчасовим інтервалом, або взагалі проживали одночасно. "Якщо раніше вважалося, що неандертальці і предки сучасних людей змішалися на Близькому Сході приблизно 60 тисяч років тому, то в Криму це могло статися набагато пізніше, - вважає вчений. - А це унікальна для всієї Європи подія".

Цього літа, йдеться у висновку, науковці з німецького університету продовжать свої розкопки в Криму. Одним із пріоритетів роботи є встановлення приблизних тимчасових рамок періоду, в який неандертальці могли безпосередньо зіштовхуватися з сучасною людиною.

Зараз ви читаєте новину «Остання стоянка неандертальців могла бути в Криму - археологи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути