четвер, 14 березня 2013 10:52

Неандертальців погубили великі очі

Автор: Фото: zhelezyaka.com
 

Неандертальців могло погубити те, що їхні очі були більше, ніж у сучасних людей, так вважають вчені з Оксфордського університету. За їхніми словами, мігрувавши з Африки в менш сонячну Європу, неандертальці пристосувалися до нових змінених світлових умов. Їхні очі стали більшими, що дозволило їм краще бачити, однак це зробило їм погану службу. Хоча мозок неандертальців подібний за розміром до мозку сучасної людини, він відрізняється за структурою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Безумовно, ні" - генетики заперечили плани клонувати неандертальця

Проведений аналіз показав, що у неандертальців була більш розвинена частина мозку, яка відповідала за зорове сприйняття, на шкоду розвитку частини мозку, пов'язаної з соціальною поведінкою. На думку фахівців, сучасні люди були більш винахідливі і демонстрували більш складну соціальну взаємодію, що в підсумку і дало їм перевагу перед неандертальцями.

У ході дослідження вчені порівняли 13 черепів неандертальців, які жили 27 тис. - 75 тис. років тому, з 32 черепами предків сучасних людей. Було виявлено, що очниці неандертальців з урахуванням пропорцій тіла були більшими за  очниці сучасних людей.

Зараз ви читаєте новину «Неандертальців погубили великі очі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути