четвер, 07 лютого 2013 11:19

Палеонтологи вперше виявили останки неандертальців на півдні Європи

Палеонтологи вперше виявили останки неандертальців на півдні Європи
Фото: class2004.ru

Європейські палеонтологи стверджують, що неандертальці були набагато більш мобільними, ніж вважалося раніше. Свої докази вони засновують на дослідженнях, проведених в Греції, де в результаті розкопок були виявлені кілька зубів, вік яких оцінюється в 40 000 років, повідомляє cybersecurity.ru.

За словами фахівців, належали знайдені зуби неандертальцеві, який був одним з підвидів людей, що не відносилися до Homo Sapiens і вимерли в процесі еволюції.

За сучасними уявленнями, неандертальці населяли Північну Європу, західну Азію від Ізраїлю до Узбекистану, і, можливо, Північну Африку в період від 230 тисяч до 24 тисяч років тому. Однак досі якихось відомостей про те, що неандертальці мешкали і на півдні Європи, не було. Тепер такі відомості з'явилися і перед фахівцями постало питання про те, наскільки мобільними в дійсності були ці предки сучасних людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Неандертальці і сапієнси розминулися на Кавказі

"Географія поширення неандертальців - це питання широко обговорюване у наукових колах. Одні вчені вважають, що неандертальці займали дуже обмежені території, інші впевнені, що неандертальці були набагато більш мобільними, особливо, коли полювали", - говорить палеонтолог Катерина Харваті з інституту ім Макса Планка (Лейпциг, Німеччина).

За її словами, досі в експертів були лише непрямі свідчення того, що неандертальці мешкали на півдні Європи. До таких свідченнями вони відносять характерні сліди на каменях, фрагменти знарядь, властивих неандертальцям. Тепер же у вчених є прямі докази існування неандертальців, оскільки знахідка, зроблена в грецькому регіоні Пелопоннес, може виявитися далеко не єдиною.

Харваті відзначає, що фахівці проаналізували склад зубної емалі для визначення рівня вмісту ізотопів стронцію, що міститься в металах, присутніх у воді. Рівні вмісту цього ізотопу варіюються від регіону до регіону, і вміст цього ізотопу в грецькій знахідці є унікальним, що говорить про тривале життя неандертальців в цьому регіоні.

Зараз ви читаєте новину «Палеонтологи вперше виявили останки неандертальців на півдні Європи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути