Ексклюзиви
середа, 05 грудня 2012 11:02

Неандертальці і сапієнси розминулися на Кавказі

Автор: Фото: antropogenez.ru
  На карті показане розташування трьох палеолітичних пам'яток: Сакажіа, Ортвала і Бронзова печера (Західна Грузія), матеріали яких були датовані авторами публікації
На карті показане розташування трьох палеолітичних пам'яток: Сакажіа, Ортвала і Бронзова печера (Західна Грузія), матеріали яких були датовані авторами публікації

Починаючи з відкриття першого неандертальця вчені вели між собою запеклі суперечки: чи зустрічалися коли-небудь і де-небудь останні неандертальці з першими сапієнсами? Діапазон думок був дуже широкий, з появою нових даних то одні, то інші дослідники тріумфували.

То оголошували, ніби остаточно доведено, що сапієнси не мають ані найменшого відношення до неандертальців, то, навпаки, наводили переконливі свідчення їх тісних взаємозв'язків протягом тисяч років. У кінці 20 - на початку 21 століття найбільше загострення пристрастей викликали дослідження генетики неандертальців. Знову ж таки, спочатку стверджували, що ДНК неандертальців і сапієнсів занадто різні, щоб говорити про їх змішування, нещодавно ж було нараховано 1-4% неандертальського внеску в наш генотип, плюс ще домішка від "денисівців". Багато так захопилися тасуванням нуклеотидів, що забули про археологію. А вона дає свою картину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Версії: чому Homo sapiens витіснили неандертальців?

Нова стаття, написана міжнародною групою дослідників і опублікована в "Journal of Human Evolution", підливає ще трошки олії у вогонь.

Нове радіовуглецеве датування середньо-і верхньопалеолітичних шарів ряду найважливіших стоянок Північного і Південного Кавказу показали, що неандертальці в жодному випадку не виявляються пізніше 37 тисяч років тому. Сапієнси ж з'являються в усіх печерах через кілька тисяч років після зникнення неандертальців. Порівнюючи ці дані з матеріалами в інших регіонах, дослідники роблять висновок, що два різновиди давніх людей ніколи не зустрічалися один з одним.

Щоправда, ця новина не скасовує того, що для цілого ряду неандертальських стоянок на Балканах, в Іспанії та інших регіонах раніше робилося датування аж до 28 тисяч років тому. Та й неандерталський генетичний внесок у сапієнсів ніхто доказово не спростував. В принципі, логічно, що сапієнси заселяли в першу чергу найсприятливіші - рівнинні - регіони Європи, а в гори Кавказу подалися в останню чергу. Таким чином, якщо для конкретного регіону проблему можна вважати вирішеною, вона залишається загалом у Європі. 

Зараз ви читаєте новину «Неандертальці і сапієнси розминулися на Кавказі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути