середа, 02 грудня 2020 15:54

Критики не хотіли, щоб Андерсен писав казки

"Я почав "Дитячі казки". Побачите, я підкорю ними майбутні покоління", – писав данський казкар 30-річний Ганс Крістіан Андерсен на початку 1835-го подрузі Генрієтті Ганк.

Він зайнявся літературою за п'ять років до того. Створив фантастичну історію "Піша подорож від каналу Холмен до східного краю Амагер". Критики хвалили роман "Імпровізатор". Цикл віршів про Данію подарував королю Фредеріку. Той розпорядився дати стипендію, і письменник вирушив подорожувати Європою.

Автор: uartlib.org
  Уперше казки Ганса Крістіана Андерсена українською мовою вийшли 1873-го в Києві. Переклав письменник Михайло Старицький. Книжка на 362 сторінки містила 24 розповіді. 11 малюнків і портрет автора виконав художник Микола Мурашко
Уперше казки Ганса Крістіана Андерсена українською мовою вийшли 1873-го в Києві. Переклав письменник Михайло Старицький. Книжка на 362 сторінки містила 24 розповіді. 11 малюнків і портрет автора виконав художник Микола Мурашко

За кілька місяців упорядкував збірку "Казки, розказані дітям. Випуск 1". Вийшла друком 1 грудня 1835 року й містила твори "Кресало", "Маленький Клаус і великий Клаус", "Принцеса на горошині", "Квіти маленької Іди".

"Здається, вдалися. Я вибрав кілька казок, які любив у дитинстві, – ділиться з літературознавцем Бернгардом Северином Інгеманом. – Вони мало кому відомі. Я виклав їх так, як розповів би дитині".

Про книжку добре відгукуються друзі. Вона подобається читачам. Але літературні критики вважають твори несерйозними.

"Літературний щомісячник" так і не спромігся хоча б згадати про мої казки. Популярний журнал "Даннора" радив "не витрачати часу на таку писанину", – скаржився Андерсен у передмові до другого видання. – Мені закидали у відступі від звичайних форм цього жанру й рекомендували вивчити відомі зразки, перш ніж писати. Я на якийсь час перестав працювати над казками".

Береться за роман, але до казок періодично повертається. Створює їх понад 200. Стають популярні у Великій Британії. Але для дітей їх редагують, бо містять забагато жорстокості та смертей.

Київський князь утік до угорців

"Прийшов Батий до Києва з многим множеством сили своєї. І окружив город. Обступила сила татарська, і був город в облозі великій. І бував Батий коло города. Не чутно розмов од звуків скрипіння возів його, од ревіння безлічі верблюдів, од іржання стад коней. І сповнена була земля Руськая ворогами", – оповідає Галицько-Волинський літопис про напад монгольського хана Батия на Київ 6 грудня 1240 року.

Батий, онук засновника однієї з найбільших в історії імперій Чингісхана, 1238-го завойовує землі руських князів – Рязань і Володимир. Руйнує великі міста на своєму шляху. Деякі підкорюються хану, і монголи не спустошують їх. 1239 року захоплюють Перея­слав і Чернігів, підходять до Києва.

Воєвода Батия Менгу-хан пропонує київському князю Михайлу Всеволодовичу здати місто без бою. Той відмовляється. Кияни беруть у полон татарина на ім'я Товрул. Дізнаються, що у монголів велика армія. Але здаватися не думають.

Вороги ставлять метальні машини біля Лядських воріт і обстрілюють Київ камінням. Не припиняють навіть уночі. Пробивають стіну. Кидаються через пролом у місто.

"Вибили вони стіни, і вийшли городяни на розбиті укріплення. І було тут видіти, як ламалися списи й розколювалися щити. А стріли затьмарили світ переможеним, Дмитро поранений був. Вийшли татари на стіни і сиділи там того дня й ночі, а городяни зробили ще друге укріплення навколо церкви Святої Богородиці Десятинної", – пише літопис.

Князь Михайло тікає до угорського короля Бели. Монголи заволодівають частиною Києва – містом Ярослава. Починають битися за центральну фортецю – місто Володимира. Люди з пожитками зачиняються в Десятинній церкві. Храм закидають камінням, яке руйнує стіни і вбиває їх.

Пораненого воєводу Дмитра виводять до Батия. Той наказує зберегти йому життя за хоробрість.

Монголи продовжують похід на захід. Наступним беруть Колодяжин – тепер село Романівського району на Житомирщині.

"І прийшов до Колодяжна, і поставив 12 пороків (метальних машин. – Країна). Та не міг він розбити стіни і став перемовляти людей, – розповідає літопис. – Вони тоді, послухавши злої ради його, здалися і самі перебиті були".

Автор: gettyimages.com
  2-річний Террі Макгінніс грається з матір’ю Джеймс у Педро-Сіті в американському штаті Каліфорнія 5 грудня 1951-го. У нього від народження збільшене серце й порушений кровообіг. Після чергового обстеження лікарі сказали, що хлопчик будь-якої миті може померти. Батьки подарували Террі дитячу залізницю за 20 днів до Різдва. Йому зробили ще кілька операцій. Прожив до 6 років
2-річний Террі Макгінніс грається з матір’ю Джеймс у Педро-Сіті в американському штаті Каліфорнія 5 грудня 1951-го. У нього від народження збільшене серце й порушений кровообіг. Після чергового обстеження лікарі сказали, що хлопчик будь-якої миті може померти. Батьки подарували Террі дитячу залізницю за 20 днів до Різдва. Йому зробили ще кілька операцій. Прожив до 6 років

30 листопада 1600 року італійський учений Галілео Галілей у Падуї склав першу карту місячної поверхні. Оглядав супутник Землі за допомогою телескопа з 32-кратним збільшенням. Довів, що Місяць не має ідеально рівної поверхні. За довжиною тіні від гір вирахував, що їхня висота сягає 3 км.

1 грудня 1147-го Папа Римський Євгеній III дізнався про різанину християн у місті Едесса – тепер південний схід Туреччини. Конфлікт стався через намагання звільнитися від влади тамтешнього еміра. Понтифік закликав європейських правителів до Другого хрестового походу проти мусульман. Його очолили королі Франції Людовик VII і Німеччини Конрад III. Вирішили помститися за Едессу, захопивши багате місто Дамаск – тепер столиця Сирії. Не змогли й повернулися в Європу.

4 тисячі глядачів спостерігали за першим міжнародним футбольним матчем між Шотландією та Англією 30 листопада 1872 року. Гру провели на стадіоні Західного шотландського крикетного клубу в Глазго. Зустріч закінчилася з рахунком 0:0

Зараз ви читаєте новину «Критики не хотіли, щоб Андерсен писав казки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути