середа, 30 вересня 2020 20:59

Автомобіль коштував, як тисяча пляшок горілки

"Пів години ганьби – і ти на роботі", "Де іномарка тормозне, то "запор" на пузі проповзе!", "Жигули" – стиляга, "Волга" – работяга, "Москвич" – бревно, а "Запорожец" – самое оно!" – такі приказки ширилися в Радянському Союзі після появи найпопулярнішого й найдоступнішого автомобіля – "Запорожця". За опуклі форми його називали горбатим. Перший ЗАЗ-965 зійшов із конвеєра Запорізького автомобілебудівного заводу "Комунар" 1 жовтня 1960-го. У продаж надійшов за два місяці.

У середині 1950-х верхівка Комуністичної партії ухвалює постанову про створення радянської малолітражки. За зразок беруть італійський Fiat-600. Генсек Микита Хрущов доручає розробку конструкторам із Запоріжжя. Дає вказівку: "Автомобіль потрібний легкий, економний, маневрений і доступний".

Автор: wikimedia.org
  Відвідувачі технічної виставки роздивляються новинку від Запорізького автомобілебудівного заводу ”Комунар” – модель ЗАЗ-965. Захід відбувся у вересні 1961-го в Загребі – столиці Хорватії. Перевагами авто виробник називав малогабаритність, простоту управління й доступність. Найпопулярнішими кольорами були бежевий і білий
Відвідувачі технічної виставки роздивляються новинку від Запорізького автомобілебудівного заводу ”Комунар” – модель ЗАЗ-965. Захід відбувся у вересні 1961-го в Загребі – столиці Хорватії. Перевагами авто виробник називав малогабаритність, простоту управління й доступність. Найпопулярнішими кольорами були бежевий і білий

В авто встановлюють двигун спереду, щоб він охолоджувався зустрічним потоком повітря. Роблять це дещо невдало, бо влітку він нагріває салон і сильно гуде. Незручне й розташування бензобака в передній частині.

Та автомобіль економний, на 100 км бере 7,3 л бензину. Його хвалять як "всюдихід" для сільських доріг. Навіть якщо застряє в болоті чи снігу, то дві людини можуть витягнути автівку вагою 665 кг.

Коштує 1800 руб., "Волга" обходиться втричі дорожче, і потрібно стояти в черзі кілька років. Це при тому, що інженер у середньому заробляє 150 руб. на місяць. Ціна пляшки горілки – 1,8 руб. Тому жартують, що "Запорожець" коштує тисячу пляшок.

Випускають ЗАЗ-965 до 1963-го. Наступну модель ЗАЗ-966 роблять із великими повітрозбірниками для охолодження двигуна, тому називають вухатим.

Замість шлюбного агентства відкрили притулок для жебраків

"Охочі одружитися або вийти заміж можуть отримати інформацію і про характеристики людей, і про їхній посаг", – таке оголошення дає компанія з пошуку роботи та персоналу англійського купця 38-річного Генрі Робінсона. 29 вересня 1650-го в Лондоні він відкрив перше у світі шлюбне агентство "Бюро залицянь і зустрічей".

Після коледжу Генрі багато подорожував Європою. Вражений життям голландців. Помічає, що там менше холостяків і одиначок. Тамтешні люди залучали для знайомства посередників – заміжніх жінок чи вдів, які мали списки підходящих кандидатур для шлюбу. За інформацію брали невеликий гонорар.

Розвинувши службу із працевлаштування, вирішує започаткувати й послуги звідни­цтва. Подає оголошення в газети і журнал "Як поліпшити господарство і торгівлю". Першими звертаються батьки, які бажають вигідно оженити дітей. Лишають опис зовнішності майбутнього нареченого чи нареченої, характеру і розмір посагу. Додають побажання до кандидатів.

"Молодий чоловік, 25 років, має прибуткову справу. Батько готовий виділити йому 1000 фунтів. Охоче вступив би у шлюб, відповідний його становищу. Батьки виховали його у вірі, і він вирізняється тверезою поведінкою", – йшлося в одному з таких оголошень.

Сер Джон Даймлі пише, що йому не важливо, чи є дама незайманою, вагітною або вдовою. Однак у неї неодмінно має бути власний капітал не менш як 300 гіней – майже $500 тис. на теперішні гроші.

Оплата за послуги Генрі Робінсону залежить від успішності знайомства і можливого шлюбу.

Церковні комітети та християнські спілки скаржаться, що "така діяльність пропагує матеріальне, а не духовне, зазіхає на таємницю особистого життя".

"Бюро залицянь і зустрічей" закривають за рік. У його приміщенні Робінсон відкриває притулок для жебраків. Дозволяє жити, доки не знайдуть роботу.

Автор: gettyimages.com
  Американські акторки 21-річна Ліліан Ленґстон, 19-річна Едіт Робертс і Міртл Рівз, 22 роки, демонструють нові моделі купальних костюмів на каліфорнійському пляжі 2 жовтня 1918-го. В той час для купання жінки вдягали широкі панталони, туніку, спеціальну сукню. А також – панчохи, купальні туфлі, рукавички, капелюх або шапку. Вбрання шили з грубих бавовняних чи вовняних тканин, щоб приховати форми
Американські акторки 21-річна Ліліан Ленґстон, 19-річна Едіт Робертс і Міртл Рівз, 22 роки, демонструють нові моделі купальних костюмів на каліфорнійському пляжі 2 жовтня 1918-го. В той час для купання жінки вдягали широкі панталони, туніку, спеціальну сукню. А також – панчохи, купальні туфлі, рукавички, капелюх або шапку. Вбрання шили з грубих бавовняних чи вовняних тканин, щоб приховати форми

5 доларів отримав 10-річний Елвіс Преслі за виконання народної пісні "Стара вівця" 3 жовтня 1945-го на конкурсі юних талантів на ярмарку в американському місті Тупело. Посів друге місце. Батьки доклали грошей і купили сину гітару. Став найуспішнішим музикантом XX ст., королем рок-н-ролу

"Я розглядаю цей процес як угодний Богу вищий суд. Він покликаний розібратися в жахливому періоді правління Гітлера і завершити його", –

сказав колишній генерал-губернатор Польщі 45-річний Ганс Франк після засідання Нюрнберзького міжнародного військового трибуналу 1 жовтня 1946-го. Виніс вирок 22 нацистстам. 12 із них засудили до смертної кари, трьох – до довічного ув'язнення, ще чотирьох – до тривалих термінів за ґратами. Трьох виправдали. Відбулися 403 засідання, допитали сотню свідків. За два тижні Ганса Франка повісили

29 вересня 1621 року командування польсько-козацьких і турецько-татарських військ розпочали переговори під Хотином – нині райцентр Чернівецької області. З 13 липня між ними тривав бій. Султан Осман II хотів завоювати Річ Посполиту та Центральну Європу. Зібрав 160-тисячну армію. Під Хотином її зупинило удвічі менше військо поляків, литовців та українців. Річ Посполита й Османська імперія підписали мирний договір. Султан припинив наступ на захід.

29 вересня 1897-го під час прем'єри вистави "Креольський суд" у театрі "Олімпіо" в Буенос-Айресі в Аргентині вперше публічно виконали танго. Танець придумали вихідці з Африки в бідних районах міста. Назва з мови народу ібібіо перекладається як "танець під барабан". Одразу став популярний. У Парижі почали влаштовувати танго-­вечірки. Папа Римський Пій Х назвав його безсоромним, у Австрії його заборонили танцювати солдатам.

30 вересня 1954 року на американській військово-морській базі Перл-Гарбор у Тихому океані спустили на воду перший атомний підводний човен "Наутілус". Будували під наглядом президента Гаррі Трумена, який залишив ініціали на сталевій пластині корпусу. У ньому розміщувалися 110 членів екіпажу. Під час випробувань човен проплив під льодами Північного полюса рекордні 3390 км. Був на службі 26 років, після чого розмістили в музеї.

Зараз ви читаєте новину «Автомобіль коштував, як тисяча пляшок горілки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути