пʼятниця, 18 грудня 2020 11:12

Виклики "швидкої" розділили на 4 категорії

Виклики "швидкої" розділили на 4 категорії
У МОЗ відмінили розподіл громадян України на сільських та міських жителів. Фото: pixabay

Виклики екстреної медичної допомоги Міністерство охорони здоров'я поділило на 4 типи, які відповідають різним станам пацієнтів.

Час доїзду "швидкої" у цих категоріях відрізнятиметься. Зміни передбачені постановою Кабінету міністрів України "Про норматив прибуття бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги на місце події", повідомила заступниця міністра охорони здоров'я Ірина Садов'як.

За її словами, у МОЗ відмінили розподіл громадян України на сільських та міських жителів, тому що "однозначно невідкладні стани протікають однаково, як в жителя села, так і міста".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Викидали речі у вікно: жінка померла після того, як її виставили за поріг лікарні

4 типи викликів "швидкої":

Критичний стан.

"Наприклад, це зупинка дихання, це масивна кровотеча, це той стан, який загрожує насамперед життю пацієнта", - пояснює Садов'як.

До такого пацієнта бригада має заїхати за 10 хв.

Екстрений стан.

"Це випадок, коли несвоєчасне надання медичної допомоги може призвести до різкого погіршення стану здоров'я. Наприклад, порушення свідомості - це підозра на інфаркт чи інсульт", - розповідає заступниця міністра.

До таких людей "швидка" має їхати щонайдовше 20 хв.

Невідкладний стан.

Це означає, що пацієнт не перебуває у критичному стані, проте потребує огляду медичного працівника.

"Наприклад, підвищення артеріального тиску, яке не несе загрозливих станів. Або, наприклад, підозра на пневмонію", - пояснює Садов'як.

У цьому випадку дистпетчер, спілкується з пацієнтом, аналізує його стан. Про це звернення він може повідомити сімейного лікаря, передати цей виклик в центр первинної медико-санітарної допомоги. А за відсутності можливостей бригада екстреної медичної допомоги все-таки може приїхати.

"Але це буде протягом певного періоду і це не буде бригада, яка виконує виїзди на екстрені і критичні випадки", - додає заступниця міністра.

Непрофільні виклики.

Це стани, які не потребують безпосереднього огляду лікаря.

"Диспетчер може порекомендувати щось дистанційно, залучивши лікаря екстреної медичної допомоги або все ж таки звернутися до сімейного лікаря", - пояснює Садов'як.

У МОЗ кажуть, що розуміють, що встановлення таких нормативів на 100% не вплине на вчасне прибуття екстреної бригади медичної допомоги.

"Тому МОЗ працює над тим, щоб покращити матеріальну базу, тобто оновити наш автомобільний парк. Ми вже в очікуванні завершення процедури закупівлі для станцій невідкладної допомоги", - стверджує заступниця міністра.

Відзавтра мобільну бригаду для забору зразків у пацієнтів із Covid-19, можна викликати за допомогою контакт-центру. Про це на ранковому брифінгу 25 листопада повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

Зараз ви читаєте новину «Виклики "швидкої" розділили на 4 категорії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути