понеділок, 09 січня 2023 23:10

"Будь помітним, засвітися": як світловідбивачі рятують життя пішоходам і не тільки

"Будь помітним, засвітися": як світловідбивачі рятують життя пішоходам і не тільки
З настанням осені захід сонця відбувається раніше, тому аби убезпечити себе та своїх близьких на дорозі використовуйте світловідбивні елементи. Фото: sharivka-zoosh.at.ua

Щоб убезпечити себе й близьких на дорозі використовуйте світловідбивні елементи.

Кожен пішохід має бути помітним на дорозі. Якщо ви йдете вздовж неосвітлених доріг у темряві й чорному одязі – ви невидимі для водія. Додайте погані погодні умови, крутий поворот або ями – ось вам рецепт наїзду на пішохода. У патрульній поліції пояснили, чому варто носити ці елементи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні хочуть посилити покарання за порушення правил дорожнього руху

Світловідбивач повертає світло від фар авто назад до водія, тому водій побачить пішохода зі світловідбивачем за 150–300 м. Цього достатньо, щоб зреагувати й уникнути небезпечної ситуації.

Пішохода в темному одязі водій побачить лише за 10 м, до того ж водію потрібно 2 с, щоб почати виконання маневру. За швидкості 60 км/год автомобіль проїжджає 16 м/с (32 м потрібні на реакцію водія), гальмування – 25 м, тобто мінімальна безпечна відстань для маневру – 57 м.

Насамперед світловідбивачі потрібні дітям і підліткам, велосипедистам і бігунам, пішоходам, які вимушені пересуватися неосвітленими ділянками доріг.

Якщо узагальнити – світловідбивачі вкрай потрібні усім, хто неуважний, швидко рухається, погано бачить, часто перебуває на узбіччі або неосвітлених ділянках дороги.

Будь-хто час від часу може опинитися в таких умовах. Також "флікери" необхідні в поганих погодних умовах – у дощ і снігопад. Бути помітним на дорозі – це відповідальність кожного пішохода.

Заохотити дітей надівати флікери можна завдяки дизайну. Це може бути браслет, брелок чи наліпка на рюкзак.

З 1 жовтня до 1 травня за межами населених пунктів українські водії зобов'язані вмикати денні ходові вогні або ближнє світло фар.

Це необхідно, щоб знизити кількість ДТП в холодну й темну пору року. Про важливе правило нагадала пресслужба Патрульної поліції України.

Зараз ви читаєте новину «"Будь помітним, засвітися": як світловідбивачі рятують життя пішоходам і не тільки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути