У міжсезоння їдять сало й горіхи

Брак сонячного світла, вітамінів, короткий світловий день і малорухливий період провокують погіршення фізичного й психічного здоров'я. У міжсезоння люди не мають настрою, страждають від роздратованості, фізичної слабкості. Лікарі радять виправляти ці стани харчуванням.

— Ніколи не страждала на депресії, але цього року все йшло наперекосяк, — каже киянка 37-річна Інна Кравченко. — По кілька разів на день впадала в розпач. Психолог порадив піти до дієтолога. Той розписав режим харчування. Наказав щодня випивати склянку червоного сухого вина. Дієти дотрималась і була здивована. Крім покращення настрою ще й кілька кілограмів скинула.

Наприкінці лютого й на початку березня слабшає імунітет — система захисту організму від ­хвороб.

— Його підсилює фолієва кислота, — каже дієтолог 54-річний Олексій Тарасюк із Запоріжжя. — Її багато у зелених листових овочах. Потрібен також вітамін А, якого багато в моркві та гарбузі. Ще — вітамін С із цитрусових, болгарського перцю, броколі, петрушки та квашеної капусти. Ці продукти зміцнюють імунну систему, покращують зір, знижують ризик розладів шлунку. Шкіра стає красивішою, волосся — блискучим.

Радить споживати насіння льону.

— У ньому багато жирних кислот Омега-3 і речовин, що мають протизапальну дію. Візьміть за звичку їсти щодня по столовій ложці. Насіння можна додавати в салати, запарювати гарячою водою і збивати у блендері з замороженими ягодами. Це омолоджує кишково-шлунковий тракт. Корисні волоські горіхи. У день їх треба їсти по жмені.

— Українці не знають про культуру харчування, — каже столична дієтологиня Оксана Скиталінська. — В радянські часи був дефіцит усього, тому ніхто не стежив за кількістю вітамінів.

Шлунок людини має такий об'єм, як її пригоршня — два кулаки.

— Стільки їжі потрібно споживати за раз, — каже лікарка. — Але шлунок розтягується до розміру футбольного м'яча, тому багато хто набиває його під зав'язку. Це шкідливо.

У цю пору року радить їсти чотири рази на добу.

— Зимою обов'язково має бути білкова їжа — м'ясо, яйця, сир, гриби, бобові — не рідше двох разів на тиждень. Рибу і м'ясо краще готувати на пару, а не смажити. Корисні свіжі, запарені чи квашені овочі. Також — злакові. Це раджу запивати зеленим чаєм або водою з лимоном і тертим імбиром. Останній — найкорисніша приправа при авітамінозі.

Разом з білковою їжею радить споживати свіжі овочі.

— Це — клітковина, що заповнює шлунок і створює відчуття ситості. Важливі й свіжі фрукти. Замість ананасів чи ківі краще їсти яблука. Вони зберігають вітаміни до кінця весни. Корисні апельсини.

Запаси жирів радить поповнювати теплим козячим молоком, вершковим маслом і примороженим салом.

— Усі клітини організму мають оболонку з жирів, які захищають від змін навколишнього середовища. Але не раджу споживати багато соняшникової чи кукурудзяної олій. Тоді організм стає вразливіший до запалень.

Тепличні огірки й помідори містять менше корисних речовин, ніж літні з поля.

— Але краще їсти їх, ніж вафлі, ковбасу і печиво, — каже Оксана Скиталінська. — В огірках і помідорах є сорбент. Він вбирає все погане з організму — холестерин, зайвий цукор, токсини.

Зараз ви читаєте новину «У міжсезоння їдять сало й горіхи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути