Скумбрія допомагає засвоїтися йоду в організмі

— Лікар мене ошелешив, щоб без селену йод нормально не засвоїться, — каже полтавчанка Олена Сідлецька, 35 років. — У мене щитовидка барахлить, як і в матері та баби. Тому постійно маю їсти йодні продукти, а тепер ще і з селеном. Але при цьому зменшити кількість кави. Кофеїн вимиває селен з організму.

Від нестачі йоду лущиться шкіра, з'являється зайва вага, знижується тиск, порушується менструальний цикл або виникають проблеми з потенцією. Замало приймати йодовмісні препарати чи йодовану сіль. Потрібно ще й їсти продукти із селеном. Він виводить токсини та відповідає за синтез гормонів.

— Селен — другий за важливістю після йоду мікро­елемент, що бере участь в гормональному обміні щитоподібної залози. Це відбувається завдяки його антиоксидантним властивостям, — говорить 45-річна Леся Ляшко, столичний ендокринолог.

Середня добова норма споживання селену — 55 мкг. Він є у скумбрії, тиляпії, палтусі, перловій крупі, вівсяних пластівцях та м'ясі. У 100 г свинини міститься 51 мкг мікроелемента, яловичини — 44 мкг, курятини та індичатини — 40 мкг. У 100 г цільнозернових макаронів або м'якому сирі — по 26 мкг селену, в яйці — 14 мкг. Рекордсмен — насіння соняшника. У 100 г має 79 мкг селену. Трохи менше в насінні льону чи кунжуту.

Зараз ви читаєте новину «Скумбрія допомагає засвоїтися йоду в організмі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути