Ексклюзиви

Зігріваючі процедури загострюють цистит

Хворим не можна їсти копчених продуктів

Кожна третя жінка щонайменше раз на рік страждає від циститу. У 80% випадків причиною стає кишкова паличка. Загострення недуги припадає на осінь і зиму.

— Цистит буває в різні пори року. Але через переохолодження та зниження імунітету пацієнток стає більше, — каже 29-річний Андрій Кондратенко, столичний уролог. — Ця паличка живе в кишківнику кожної людини. В жінок зовнішній отвір уретри та анальний розташовані близько. Тому інфекції легко потрапити з кишечника до сечового міху­ра й спричинити запалення.

Недуга проявляється частим і болісним сечовипусканням, різями внизу живота, підвищеною температурою. Інколи бувають кров'яні виділення в сечі.

— Якщо недуга виникла вперше, на короткий час зняти біль допомагає фосфаміцин. Його приймають двічі з інтервалом 24 години. Та якщо цистит повертається, треба здати загальний аналіз сечі й бактеріальний посів. Він виявить, які мікроорганізми є та до яких препаратів вони чутливі. Вгадати наперед, який антибіотик допоможе — важко. Бо в кожного своя мікрофлора.

Після курсу медикаментів треба знову зробити бактеріальний посів і перевірити ефективність лікування. Щоб цистит не повернувся, слід після туалету користуватися вологими серветками або підмиватися чистою водою. Відмовитися від сухого туалетного паперу.

— Коли використовуємо звичайний папір — розносимо кишкові бактерії, які є збудниками циститу. Тому краще підмиватися спереду назад, щоб не заносити їх до зовнішніх статевих органів, — каже Андрій Кондратенко. — Обов'язкові — гігієнічні процедури перед та після статевого акту. Потім важливо помочитися. Бо в чоловіка й жінки різна мікрофлора. Партнери під час сексу нею обмінюються. Тоді бактерії швидко проникають до сечового міхура, де спричиняють запалення. Якщо інфекція туди потрапила — вийде із сечею.

— Віднедавна в Україні є новий препарат Д-манноза. Лікує хронічний цистит. Хвороба може не повертатися шість років, — говорить 28-річний Олександр СИМА, уролог із Ужгорода Закарпатської області. — Протипокази до прийому — алергія на компоненти ліків.

При циститі корисна журавлина. Речовини з неї проникають у сечовий міхур і створюють несприятливе середовище для бактерій. Протягом тижня тричі на добу треба пити журавлинний морс. Розім'яти пів склянки ягід і залити 250 мл окропу. Настояти 5–10 хв.

— Не раджу вживати журавлину самовільно та відкладати звернення до лікаря. Зволікання може призвести до запалення нирок.

Слід відмовитися від лазні та прогріваючих процедур, щоб хронічний цистит не загострився. Під впливом тепла шкідливі мікроорганізми розмножуються швидше.

— Вигрівати нирки не треба. Закутування не дасть ефекту. Найгірше, що можна зробити при циститі — випити сечогінний чай. Пацієнт і так часто бігає в туалет. А цим провокує збільшення позивів у вбиральню, що посилюють болі.

Під час загострення циститу слід відмовитися від алкоголю, гострої, копченої та консервованої їжі. Такі продукти подразнюють стінку сечового міхура.

100 разів на добу може сягати частота сечовипускань при больовому синдромі сечового міхура, яке є ускладненням циститу. Запалення поширюється зі слизових оболонок на м'язи. Через це сечовий міхур зморщується й не може повноцінно працювати.

Зараз ви читаєте новину «Зігріваючі процедури загострюють цистит». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути