четвер, 14 квітня 2011 00:00

Висоли на будинках витирають спиртом

Весною на будинках часто з'являються висоли — білі плями. У 45-річного Петра Поліщука з райцентру Калинівка на Вінниччині вони виступили вже вдруге від початку року. Чекає, доки зійдуть самі.

— Таке вже в січні було, але в іншому місці. То пройшли самі. Чув, можна вичистити нашатирним спиртом. Змочити ним мочалку і витерти, де є білі п'ятна. Хоча більшість із них через пару років змивають дощі.

Висоли бувають через випаровування води з цементу та цегли. У відлигу солі, що накопичилися на кладці між цеглинами, виступають на фасад. Вітер і дощ не встигають його почистити.

— Ще можна витерти раствором оцтової кислоти, — радить 26-річний Кирило, виконроб із фірми, що займається видаленням висолів на будинках. — Підійдуть також універсальні хімічні засоби для видалення вапна, грязі з кірпіча, мрамора чи кераміки.

Якщо фасад не чистити, цегла розшаровується.

— Кристалики солі формують тріщини й руйнують матеріал, — говорить Кирило. — Керамічна цегла пориста і вбирає влагу, як мочалка.

Висоли чистять м'якою щіткою. Металева — шкодить поверхні цеглин. Щоб не було повторного виступу солей, почищене місце змащують розчином гідрофобізатора. Він  відштовхує воду.

— Беріть розчин, який не утворює плівку. Інакше будинок не буде дихати, а на стінах появиться грибок. Під плівкою теж можуть назбиратися висоли. Її важко здирати.

Щоб плями не з'являлися, слід застосовувати цемент без протиморозних добавок або з малим умістом розчинних солей. Не можна класти цеглу під час дощу.

— Зведений будинок важливо швидко накрити. Хоча б руберойдом чи пльонкою, щоб на стіни не попала вода.

Зараз ви читаєте новину «Висоли на будинках витирають спиртом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути