середа, 09 квітня 2008 15:00

Весною носитимуть гофровані та жаті шалики

Автор: фото: Наталя ЧУБЕНКО
  На ”Українському тижні моди”, що відбувся у березні цього року, столична дизайнерка Вікторія Гресь використала у своїй колекції як аксесуар напівпрозорі широкі шалики з вишиваними краями
На ”Українському тижні моди”, що відбувся у березні цього року, столична дизайнерка Вікторія Гресь використала у своїй колекції як аксесуар напівпрозорі широкі шалики з вишиваними краями

Киянка 32-річна Людмила Каратай має 28 хусточок та нашийних платків.

— Весну завжди чекаю з нетерпінням. То найкращий час для демонстрації моєї колекції, — розказує жінка. — Маю хустиночку з метеликами з Таїланду. Іншу, бавовняну, вишивала майстриня, що продає такі речі на Карловому мосту у Празі. Але найдорожча для мене хустка з вишитими атласною ниткою ромашками — це подарунок бабці із Франківщини.

Найекзотичнішою Людмила Каратай вважає хустку, яку друг привіз із Кореї.

— В її основу вплетено трав"яну нитку, — пояснює. — Вона виглядає, як накрохмалений платочок. Та до тіла ця хустинка найприємніша. А якщо принюхатися до тканини — відчувається легкий запах свіжості та весни.

На розкладках у столичних переходах та на базарах шийні хустки підвішені на круглих пластмасових вертушках. Весняні шарфи висять уздовж стін палаток — щоб жінки могли добре їх роздивитися.

— Шарфи у складочку — гофровані, плісировані, із жатої тканини — наймодніші в цьому сезоні, — показує в глибину палатки продавчиня Наталія Ривкіна, 40 років. Вона торгує в переході столичного метро Контрактова площа. — Довгі шалики-сіточки за 40 гривень беруть до плащів, а нашийні хусточки підбирають в тон до сорочки.

Наталя каже, що жінки не дуже охоче купують поліестр. Вибирають шовкові вироби, хоча вони з найдорожчих. Маленькі хусточки з натурального шовку коштують від 30 грн. Для порівняння: довгий бавовняний шарф продають за 45.

— Шалики-жатки після стірки обов"язково треба скрутити жгутом і сушити скрученим, щоб зберігся ефект пом"ятості, — пояснює Ривкіна, — утюжити не треба ніякі платки. Натуральні не потребують цього, а зі штучного матеріалу легко спалити.

Шалики-жатки треба сушити скрученими

Наталія Ривкіна радить після прання нашийні вироби струсити і повісити за кінчики розправленими.

— Відрізнити натуральний шовк від штучного непросто, — запевняє киянка Тетяна Глухова, 34 роки, художник за освітою. — Зараз до тканини додають штучні волокна, і вона на дотик, як шовк. Єдиний спосіб — підпалити кінчик.

Штучна нитка перетвориться на тверду, мов целофан, кульку. Натуральна кришитиметься, як попіл.

— Тканина з натурального шовку містить ледь помітну блискучу нитку. А сторони хустинки майже не відрізняються за кольором, — додає Тетяна.

У столичному ТЦ "Глобус" стенди з шаликами є майже в кожному магазині одягу. У крамниці "Монтон" за 169 грн продають хустки з геометричним орнаментом брунатного кольору. "Бенетон" пропонує жовті та зелені нашийні хусточки від 75 грн. За 120 на стендах лежать весняні шалики-сіточки. Кольорові шарфи-жатки з бавовни, марльовки та атласу коштують 320 грн. У мережі магазинів "Аксесуаріс" запевняють, що напередодні весни ледве встигають підвозити кольорові хустиночки — від 55 грн — та шалики — від 79 грн — із люрексною ниткою.

Зараз ви читаєте новину «Весною носитимуть гофровані та жаті шалики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути