понеділок, 14 січня 2019 07:06

У понеділок — чищу сантехніку. У вівторок — пилосошу

— Прибирала з ранку до вечора, а бардак не закінчувався. Аж доки якось, розлючена, не повикидала з дому все, чим не користуюся. Далі розробила для себе ефективний графік прибирання і, зрештою, стала витрачати на це вдвічі менше часу, — розповідає Тамара Сушко, 26 років, із Сум.

— У понеділок — чищу сантехніку. У вівторок — вмикаю пилосос. У середу мию підлогу. Четвер — розетки і вимикачі. П'ятниця — холодильник і плита. В суботу — шафи і плінтуси. Неділя — дзеркала. Таким чином — у квартирі завжди чисто. Система пройшла перевірку часом. Стала моїм головним домашнім правилом.

— У багатьох людей прибирання викликає неприємні асоціації. Рутина, втома, важка невдячна праця. Але цей процес можна полегшити, — каже Ірина Білоног, 59 років, викладач психології зі Слов'янська на Донеччині.

Для підтримання чистоти в будинку досить прибрати ліжко. Швидко протерти йоржиком унітаз. Вимити раковину і ванну. Після їжі помити посуд. Протерти стіл, раковину і плиту. Розкласти речі по своїх місцях. Винести сміття з хати.

— Головна умова — робити це щодня. На такі процедури знадобиться небагато часу. Зате в будинку відразу стане чистіше і покращиться настрій. Потрібно знаходити час для щоденного витирання пилу. На це потрібно не більше десяти хвилин.

Щоб підлога була чистою, необхідно щодня її мити біля вхідних дверей у коридорі та на кухні. З цих місць бруд поширюється по всій квартирі.

— Є кілька універсальних порад підтримання будинку в ідеальному стані.

Перше — позбудьтеся мотлоху. Ми регулярно купуємо одяг, техніку і предмети. Але користуємося лише частиною з них. Не приносьте в дім листівки і рекламні оголошення. Не купуйте десяту чашку. Створюйте з речей комплекти. У коробці для догляду за взуттям зберігайте всі креми і губки. У ящику для ремонту — плоскогубці, викрутки, клей та інше. Це прискорить пошук необхідного.

Дбайливо ставтеся до речей. Якщо ваш одяг лежить на спинці стільця — настав час переглянути систему його зберігання. Можливо, шафи-купе просто не для вас. Обладнайте модульні системи зберігання. Дешево, зручно і функціонально.

— Долучайте до прибирання сім'ю. Якщо цим займається одна людина — інші влаштовують безлад, накопичують бруд і сміття. Знають — все одно приберуть. Діти з раннього віку мають дбати про чистоту. Починати треба з простого, наприклад, після гри класти іграшки на місце. Після їжі мити посуд. Якщо є домашні тварини — дитина може за ними доглядати. Це привчить її бути відповідальною. При цьому дітей варто заохочувати.

Зараз ви читаєте новину «У понеділок — чищу сантехніку. У вівторок — пилосошу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути