Ексклюзиви
вівторок, 22 липня 2008 14:54

Швидкість мобільного Інтернету залежить від покриття

Автор: фото надане компанією life:)
  Під час презентації ноутбука ”Лайф” у столичному Льодовому палаці ”Піонер” журналісти мали змогу оцінити швидкість мобільного Інтернету
Під час презентації ноутбука ”Лайф” у столичному Льодовому палаці ”Піонер” журналісти мали змогу оцінити швидкість мобільного Інтернету

На початку цього місяця в салонах оператора мобільного зв"язку life:) з"явився ноутбук "Імпрешн" із процесором "Інтел Центуріон". Його створила вітчизняна компанія "Навігатор". У ноутбуці встановлено оперативну систему Віндовс Віста з можливістю бездротового зв"язку з Інтернетом через телефон — блютуз чи Wi-Fi. Компанія гарантує швидкість з"єднання до 236 Кб/с. Рахунок можна поповнювати картками мобільного зв"язку.

Для передачі даних через бездротовий Інтернет є дві технології — EDGE/GPRS і 3G. Перша годиться для більшості сучасних телефонів. Працювати можна усюди, де є мобільний зв"язок вашого оператора. За технології 3G швидкість прийому та передачі даних більша, але покриття обмежене великими містами.

— Програму для бездротового виходу в інтернет із нового ноутбука допоможуть інсталювати на місці наші працівники, — каже начальник відділу зовнішніх зв"язків life:) Надія Лубніна, 25 років. — Лептоп коштує 5099 гривень.

Із мобільним ноутбуком life:) покупці отримують безкоштовний інтернет-трафік до кінця року. Контрактним абонентам дарують 1 Гб трафіка щомісяця. Для тих, хто користується картками поповнення, — 100 Мб. Акція триває до 1 вересня.

Бездротовий доступ до Інтернету надають також оператори "МТС", "Київстар", "Піплнет" і "Ютел". Для з"єднання використовують виносний модем у вигляді USB-флешки або PCMCIA-картки. Їх продають у салонах мобільного зв"язку.

Підключитися до Інтернету можна лише через одного з операторів. На модем іншого провайдера ноутбук вже не налаштується, доведеться переустановлювати програму. Тому вибираючи оператора мобільного Інтернету, віддають перевагу мережі з найбільшим покриттям.

— Останнім часом стають популярними 3G-модем-флешки, — розповідає Костянтин Бондарюк із салону МТС, що в столичному торговельному центрі "Глобус". — Швидкість передачі сигналу становить приблизно півтора мегабайта за секунду. Він ідеальний для роботи у великих містах.

У салоні МТС модуль за технологією 3G коштує 1170 грн. Щоб користуватися таким модемом, укладають контракт. Уклавши його на два роки, можна купити 3G-модем за 250 грн.

Рахунок поповнюють картками мобільного зв"язку

Флешка чи PCMCIA-картка, які дозволяють приймати сигнал за технологією EDGE/GPRS, у МТС коштує 799 грн. Укладати контракт не потрібно. Поповнювати рахунок можна картками мобільного зв"язку.

Киянин 29-річний Ярослав Маноха рік користується мобільним Інтернетом "МТС Коннект" за технологією 3G. За контракт щомісяця платить 100 грн. У столиці й околицях якість прийому хороша. Однак за кордоном послугою 3G українських операторів скористатися не вдасться.

— У Москві 3G від МТС за моїм українським контрактом не працює, — розповідає Маноха. — Там доводиться використовувати як приймач мобільний телефон "Нокія", підключаю його через GPRS. Коли працюю в Інтернеті, зателефонувати, як у "Піплнеті", вже не вдасться. Доводиться виходити з мережі.

Щоб сигнал був чітким і в бетонних висотках, Маноха радить до виносної антени флешки прикріпити шматок дроту.

Виносний модем не завжди гарантує високу швидкість роботи в мережі. Багато залежить від покриття мобільного оператора.

— Швидкість передачі сигналу важко розрахувати, — розповідає 24-річний Андрій із Києва. — Я кілька років користуюся USB-модемом "Піплнет". Буває, що сторінка відкривається кілька хвилин. Лептоп показує швидкість на момент підключення, а згодом вона може бути нижчою.

42-річний киянин Віктор Деренюк у відрядженні вмикає мобільний Інтернет, як приймач використовує телефон "Нокія". Підключає його до ноутбука через USB-дріт.

— Раніше, коли користувався вай-фаєм, траплялося, що ноутбук бачить сигнал, починаєш підключатися, а зв"язок уривається, — розповідає Віктор. — Мобільний інтернет у цьому плані кращий. Щойно телефон через USB-дріт підключаю до ноутбука, на екрані з"являється стартова інтернет-сторінка.

На час дзвінка інтернет-зв"язок тимчасово припиняється.

У "МТС Коннект" укладають контракт

Щоб підключитися до Інтернету за технологією 3G у "МТС Коннект", укладають контракт. Найдешевший пакет "Коннект 50" на 600 Мб коштує 50 грн. За підключення беруть аванс — 100 грн. Найдорожчий "Коннект 200" із трафіком 10 Гб коштує 200 грн. Підключають за 250 грн. Вартість 1 Мб при цьому зменшується до 2 коп.
В оператора "Київстар" у найдешевшому інтернет-пакеті "XL" вартість 1 Мб становить 5 коп. Щоденна абонплата — 5 грн. Безплатного трафіка немає. Наступні пакети передбачають щомісячну абонплату від 25 до 200 грн. Залежно від пакета збільшується обсяг безкоштовного трафіка від 10 до 1 тис. Мб. Натомість вартість мегабайта зменшується із 2,5 грн до 3 коп.
"Піплнет" теж заохочує частіше користуватися мобільним Інтернетом. Початковий пакет "0,5G" коштує 195 грн. Вартість 1 Мб — 10 коп. У пакеті "20G", який ще називають необмеженим, 1 Мб коштує 2 коп. Однак місячна абонплата становить 395 грн.

Зараз ви читаєте новину «Швидкість мобільного Інтернету залежить від покриття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути