понеділок, 21 серпня 2017 00:55

Стіни утеплюють у суху та безвітряну погоду

Автор: www.poradu.pp.ua
  Слід віддати перевагу зовнішньому утепленню. При внутрішньому варто встановити додаткову вентиляцію, щоб не утворювався конденсат
Слід віддати перевагу зовнішньому утепленню. При внутрішньому варто встановити додаткову вентиляцію, щоб не утворювався конденсат

— Вигоди утеплення приватного будинку очевидні. Витрати газу можна скороти наполовину. Подовжується термін експлуатації дому в цілому, — каже 54-річний Євген Шапка, майстер будівництва й ремонтної справи. Керівник однієї з київських ремонтних бригад. — Інша справа — утеплити будинок правильно. Помилки можуть знецінити всю виконану роботу.

— Багато недосвідчених у будівельній справі споживачів вважають — досить купити утеплювач і наклеїти його на стіну, — продовжує. — Насправді це не так. Щоб отримати результат, ви повинні точно знати, утеп­лювач якої товщини вам необхідний. Одному фасаду може вистачити 5 сантиметрів. Іншому не вистачить і 10. Для центрального регіону прийнятною товщиною пінопласту чи мінеральної вати є 10 сантиметрів.

Також кожен утеплювач має свою технологію кріплення. Перш ніж братися, потрібно розібратися у всіх аспектах і нюансах. Куди й що клеїти, чим кріпити-армувати. Часто при армуванні сітки на сухий пінопласт відмовляються від використання дюбелів. При утепленні пінопластом використовують дешевий і неякісний клей. Таке утеплення довго не прослужить.

Другою помилкою Євген Шапка називає утеплення будинку зсередини.

— Слід віддати перевагу зовнішньому утепленню. І справа не лише в тому, що внутрішнє зменшує площу кімнат. Коли при внутрішньому утепленні стіна починає замерзати, точка роси — місце утворення конденсату — зсувається вглиб будинку. Щоб по­збутися зайвої вологи потрібно встановлювати додаткову вентиляцію. І не факт, що вдасться організувати все добре й надійно.

Радить звернути увагу на утеплення підвалу.

— Багатьом здається, він не приймає особливої ­участі в теплових втратах будівлі. На ділі його роль в цьому — одна з головних.

Багато тепла втрачається через погано підготовлену основу.

— Ґрунтування стіни перед початком роботи — один із найважливіших етапів всього процесу. Поверхня повинна бути ідеально рівна, очищена від сміття. Інакше утворюватимуться "бульбашки". Або штукатуруа відвалюватиметься шматками.

Роботи слід проводити у суху та безвітряну погоду. Оптимальна температура на дворі — від 5 до 25 градусів тепла. Не варто чекати до осені. Влітку умови кращі.

— Ще одна помилка — залишити роботу без нагляду. Навіть якщо ви впевнені у високій професійності майстрів. Нехай вам розкажуть про кожен крок. Вимагайте детального ознайомлення з планом робіт. Так вам буде легше зрозуміти, з ким маєте справу. Не бійтеся виглядати наївно. Нормальний фахівець ніколи не відмовиться пояснити — чому він виконує свою роботу саме так.

Також будьте уважні до кошторису. Не бійтеся образити своєю недовірою майстра. Будь-який нормальний бригадир сам із задоволенням продемонструє власну чесність. І завжди читайте договір перед підписанням, — додає Євген Шапка.

Зараз ви читаєте новину «Стіни утеплюють у суху та безвітряну погоду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути