понеділок, 11 січня 2021 00:50

На опаленні економлять тисячу гривень на місяць

— Ніколи не думав, що одна звичка зекономить до півтори тисячі щомісяця, — каже 42-річний Максим Безрук із Житомира.

З родиною живуть у приватному будинку площею 120 кв. м, опалюють газом. Раніше в них стояв котел КСТ-16. Працював на газу чи дровах, однак мав низьку продуктивність.

— Щоб у хаті було тепло, спалював до 30 "кубів" на добу, — продовжує. — Років п'ять тому я переварив систему, поставив насоса, по кімнатах проклав пластикові труби, чавунні радіатори замінив на алюмінієві. Поміняв котла на високопродуктивного. Має коефіцієнт корисної дії 85 відсотків. Щоб узимку отопити хату, вистачає 7–8 "кубів" на день. Тільки включив його — насос одразу розганяє воду й по хаті йде живий дух.

Щодня з дружиною відправляються на роботу, дітей відвозять до баби чи в школу.

— Взяв за звичку щоранку ставити котла на мінімум, — каже Максим Леонідович. — Увечері вмикаю на 50 градусів. Котел не гріє хату вдень, коли нас там немає. А ввечері нагріває швидко. За місяць економлю 1–1,5 тисячі гривень.

Цьогоріч Максим Безрук установив на котла автоматичне реле. У кімнатах облаштував датчики температури, що передають дані на нього. Подібні встановив на радіаторах опалення. Систему синхронізував.

— Тепер процедура вмикання-вимикання автоматична, — додає Максим Безрук. — Дитячу й нашу спальню починає гріти десь о дев'ятій вечора. Раніше там нікого все одно немає. Вимикає о восьмій ранку. Кухню гріє тільки вранці та ввечері, коли там є люди. Ми повертаємося додому завжди о 19:30–20:00. Автоматика включає опалення о 18:00. Приходимо, а в хаті вже тепло.

Зараз ви читаєте новину «На опаленні економлять тисячу гривень на місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути