Ексклюзиви
понеділок, 28 вересня 2020 07:56

Міжкімнатні двері бояться вологи

Автор: PAPA-CARLO.COM.UA
  Міжкімнатні двері купують комплектом. Разом із полотном беруть дверну коробку, добірну дошку, наличник, завіси, замки і ручки. Весь набір разом із монтажем коштує утричі дорожче за саме полотно
Міжкімнатні двері купують комплектом. Разом із полотном беруть дверну коробку, добірну дошку, наличник, завіси, замки і ручки. Весь набір разом із монтажем коштує утричі дорожче за саме полотно

— Жінка вибрала міжкімнатні двері — красиві за дизайном, але зроблені з неякісних матеріалів, — каже 38-річний Олексій Марченко з Києва. — Тепер мучуся — там підклеїти, там підфарбувати, там просіли, там роздулися.

Олексій установив міжкімнатні двері, виготовлені з картонної сотованої плити й обклеєні полівінілхлоридною плівкою. Дверні коробки, добірні дошки й наличники — з МДФ — спресований картон, також обклеєного плівкою.

— У ванній кімнаті плівка здулася, відклеїлася, двері набралися вологи, розперло, — про­довжує. — У вітальні на двері постійно світить сонце. Плівка пересохла, потріскалася, облущилася. Дверні коробки покрутило, видуло, постійно приклинює. Завіси повипадали, шурупи не тримаються. Всі викручую і саджу на ПВА чи епоксидну смолу. Ручки постійно відриваються, бо саморізи не тримаються в картоні. Останній раз наскрізними болтами прикрутив.

Міжкімнатні двері виготовляють за різними технологіями.

— Є умовні п'ять категорій, на які можна поділити двері залежно від технології і матеріалів виготовлення, — розповідає 30-річний Віталій Осадчук, продавець дверей і фурнітури.

Перша категорія — найдешевші та найпростіші. Основою таких дверей є порожнинний сотовий картон, по периметру оббитий тонкими сосновими дошками і фанерою. Зовні обклеєні ПВХ-плівкою.

У другій категорії в основі полотна є суцільний каркас із соснових дощок, меблевого щита чи МДФ — спресованого картону. Зовні такі також обклеюють ПВХ-плівкою.

Двері третьої категорії повністю виготовлені з сухих струганих соснових дощок. Такі треба покривати лаком або фарбою. Раніше двері робили тільки так.

При виготовленні дверей четвертої категорії суцільний сосновий щит обклеюють шпоном — тонким зрізом деревини твердих порід. П'ята категорія — найдорожчі та найміцніші. Дверне полотно повністю виготовлене з дуба, бука чи ясена.

Кожні двері мають особливості.

— Перші дві категорії можна ставити тільки між сухими кімнатами з однаковою температурою, — говорить Осадчук. — У ванній кімнаті, туалеті, у перестінку між передпокоєм і вітальнею наберуться вологи, плівка відклеїться. Вона вразлива до механічних пошкоджень, може обдертися, пошкрябатися. Але такі двері легкі, їм не потрібна дорога фурнітура. Витримають найпростіші петлі, не просідають. За дбайливого ставлення прослужать довго.

Соснові двері третьої категорії міцніші, але з часом дошки розсихаються, полотно просідає.

— До вологи стійкіші, але також не люблять її, — каже Віталій Осадчук. — Важчі, потрібна міцніша фурнітура. Також м'які, бояться механічних пошкоджень.

Шпоновані двері ще менш вразливі до вологи й механічних пошкоджень.

— Але не люблять перепадів температури, шпон може відклеїтися, — додає Осадчук. — Найміцніші — повністю дубові чи ясенові, п'ятої категорії. Однак таким потрібні найміцніші петлі, з часом також просідають від усихання деревини.

Разом із полотном купують дверні коробки, наличник і добірні дошки. Останні використовують, якщо перестінок товщий за дверну коробку.

— Це все виготовляють зі ­спресованого картону, обклеєного плівкою, або суцільної деревини, — продовжує Віталій Осадчук. — Картонне слабше, саморізи з часом випадають, не тримаються, розкисає від вологи. Підійде лише для легких дверей і сухих кімнат.

Для дерев'яних дверей можна брати лише дерев'яні коробки. Наличник підійде будь-який, на нього немає ніякого навантаження. Існує лише для того, щоб закрити шов між коробкою і стіною.

Віталій радить думати про міжкімнатні двері ще на етапі будівництва чи ремонту.

— Дверний отвір краще зробити вужчим, — додає Осадчук. — Ширини 70–80 сантиметрів вистачить, щоб комфортно заходити й виходити. Таке вузьке полотно не сильно просідає. Висоту отвору залишати 2,05 метра, щоб потім не підрізати полотно.

Якісна плівка служить довше за шпон

— Люди вибирають штампами: шпон — краще за плівку, китайське — погане, дороге — однозначно якісне, італійське краще за українське, — каже киянин 38-річний Максим Волощук, майстер зі встановлення дверей. — І не дивляться на матеріал, не дізнаються особливостей. Потім шкодують.

При виборі дверей радить цікавитися матеріалами, якістю збірки.

— Якісні плівкові двері служать довше за дешевий шпон, — продовжує. — Легші, не просідають. Треба дивитися на товщину плівки, її характеристики. Краще, аби на лицьових частинах і торцях була приклеєна окремими шматками, а не обклеєні суцільним куском із загином. У місцях натягування відклеїться.

Двері із суцільної дошки радить двічі просочити.

— Забудьте про старі алкідні лаки і фарби, — говорить Максим Волощук. — Інакше зіпсуєте. Використовуйте тільки пропитку для деревини.

Зараз ви читаєте новину «Міжкімнатні двері бояться вологи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути