— Улітку ремонтували кухню, — каже киянин 40-річний Олександр Вовчук. — Витратили купу грошей. А дружина каже, що раніше було зручніше.
Олександр замовив на кухню вбудовану техніку. Переніс із ванної пральну машинку. Замінив одинарну металеву мийку на подвійну кам'яну з сушкою. Встановив посудомийну машину, купив соковижималку, морозильну камеру, кавомашину й кухонний комбайн. Над стільницею змонтував кілька розеток.
— Хотів, щоб ці всі кавоварки, мікрохвильовки й мультиварки завжди стояли зверху, були під рукою, — говорить. — А вони зайняли всю стільницю. Дружині ніде салат накришити. Працює на обідньому столі, а мені нема де книжку почитати.
— На кухні люди проводять найбільше часу, — розповідає столична дизайнерка інтер'єрів Катерина Грицищук, 32 роки. — Її облаштовувати треба ретельно, враховуючи потреби всіх членів родини. Найперше — господині.
Радить, як облаштувати кухонний простір на прикладі приміщення площею 16–18 кв. м.
— Найбільша помилка — купити готову кухню в будівельному супермаркеті. Там вони всі гарні, особливо класичних темних кольорів. Бо стоять у великих світлих виставкових залах. У вашій кухні займуть весь простір.
Визначте, що з техніки потрібно, а чим користуватиметеся рідко. Для типової міської родини з чотирьох осіб не потрібні посудомийні машини, великі морозильні камери, подвійні двометрові холодильники, сушарки овочів і фруктів. Займатимуть місце, а продукти люди щотижня купують свіжі. Те ж стосується багатофункціональних кухонних комбайнів, соковижималок, тостерів. Ними користуються двічі-тричі і ховають. Хіба якщо господиня любить і має час готувати. Постійно вмикатимете електрочайник, плиту й мікрохвильовку. Ці пристрої мають стояти на стільниці, на рівні рук.
Мийку краще одинарну, але глибоку. Додаткові чаші для ложок і виделок майже не використовуються.
Облаштовувати кухонний простір дизайнер радить під час ремонту. Визначити, де буде робоча зона, де — обідній стіл.
— Найзручніше готувати на стільниці між плитою і мийкою, — каже Катерина Грицищук. — Вони не мають бути поряд. Оптимальна відстань — 90–120 сантиметрів. Цю частину стільниці раджу підсвітити. Можна прикріпити знизу до шаф діодну стрічку або вмонтувати точкові світильники у верхній карниз.
Обідній стіл ставлять неподалік місця приготування їжі.
— Має бути баланс відстані, — продовжує. — Поставите в протилежному кутку кухні — господиня щодня намотуватиме кілометри, носячи страви до столу й назад. — Заблизько — заважатимете одне одному спинами.
Робочу зону облаштовують у формі літери "П" або під двома суміжними стінами.
— Так, щоб господині було зручно дістати до всього, — говорить Катерина. — Шафу для мисок і чашок ставте над мийкою, щоб одразу витирати й складати посуд. Шухляду з ножами й виделками — під основною робочою зоною. Шафу з крупами і спеціями — над нею. Рушники вішайте неподалік мийки, місце для каструль — у нижніх шафах. Духовку зручніше ставити не знизу, а на рівні очей. Але тоді вона краде корисну площу над стільницею.
Обідній стіл радить розташувати неподалік вікна.
— Традиційні кухонні м'які куточки відходять, — веде далі Катерина Грицищук. — Вони незручні. Краще взяти табуретки або стільці зі спинками. Якщо дозволяє місце, поставте на кухні невеликий диванчик для відпочинку. Меблі беріть без обшивки або з такою, що легко миється.
Покриття столу, стільниці і кухонних меблів радить брати матове, з розпливчастим малюнком. Такими ж матеріалами оздоблювати кухонний фартух — стіну над робочою поверхнею.
— На кухні не має нічого бути із глянцевим покриттям, — каже. — За ним важко доглядати, видно всі дрібні пошкодження. Навіть скляний столик пошкрябається за пів року.
Лампочки обирають із м'яким світлом
— Від світла залежить більше, ніж нам здається, — говорить киянин 35-річний Дмитро Салій. Працює відеооператором.
Кухня буде затишна, якщо замість одного потужного світильника по центру стелі поставити по кутках чотири-шість врізних, невеликої потужності.
— Не купуйте лампочки із холодним білим, так званим денним світлом. Слід брати з м'яким теплим, трохи жовтішим. Освітлення краще ділити на зони. Над робочою окреме, над столом — своє.
Коментарі