понеділок, 18 червня 2018 00:05

Електропастух стереже до 50 корів

Автор: WWW.HRUNYA.RU
  Електропастухи використовують для випасання корів, овець, коней та кіз. Потужні прилади з генераторами можуть стерегти до 100 голів худоби
Електропастухи використовують для випасання корів, овець, коней та кіз. Потужні прилади з генераторами можуть стерегти до 100 голів худоби

— Мати вирішила завести господарство. Спершу тримала три кози. За п'ять років розвела ціле стадо. Навесні мала 14 кіз і двоє козенят, — розповідає 38-річний Олександр Огньов із міста Тульчин Вінницької області. — Бавитись із тваринами стало складно. Доки щоранку вижене на пасовисько, при­пне, то вже й півдня пройшло. Здавати кіз не хотіла, продавати теж. Лише недавно почала виготовляти сири на замовлення, продавати молоко. Навпаки, планує докупити тварин.

Із братом почали шукати, як полегшити життя матері. Виявилося, що тварин може стерегти електропастух. Це огорожа з дроту, до якого подається струм. Як тільки тварина хоче втекти, її злегка вдарить струмом, і вона повертається назад.

— Прилад купили в інтернет-магазині. Огорожу робили власноруч із гілляк та оцинкованого дроту. Заізолювали все пластиковими пляшками. Паркан переносний, за потреби його можна розширити й легко переставити в інше місце. Це зручно, якщо стадо з'їло чи витоптало траву. Заплатити довелося лише за акумулятор і перетворювач струму — майже дві тисячі гривень. Наша огорожа поки що розрахована на 20 тварин. Мама каже, що вона дуже зручна, — додає Олександр.

Електропастухи використовують для випасання корів, овець, коней та кіз. Один пристрій розрахований на 50 тварин. Потужніші з генераторами можуть стерегти до 100 голів худоби.

— Електропастухи дуже зручні господарям, в яких більше десятка корів, — пояснює продавець магазину електропастухів 30-річний Ярослав Соломонюк — Є села, які відмовилися від випасання корів у череді. Вони скидаються, купують електропастуха і лише по черзі женуть корів на пасовище. Можна придбати пристрій і для двох корів.

Важливий перетворювач електроенергії.

— Якщо корову лупитиме великою напругою, може зникнути молоко чи тварина злякається і захворіє, отримає опік. Також роблять ізоляцію, щоб під час дощу огорожа не коротила й не сипались іскри. Обладнати електроогорожу можна за день. Електропастуха вистачить на три-п'ять років. Потім пристрій слід поміняти.

Зараз ви читаєте новину «Електропастух стереже до 50 корів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути