понеділок, 23 березня 2020 07:11

Деревне вугілля витягує сирість із вулика

У березні бджоли роблять перший обліт. Після нього потрібно провести весняну ревізію вулика. Почистити його дно і з'ясувати стан бджолосім'ї. Скільки вимерло і чи вистачає їм корму.

— Тепла зима на руку бджолам. Мало їдять і не мерзнуть. Узимку комахи збиваються у клуб, аби підтримувати необхідну температуру. Під час потепління він розпадається і коли холодає — бджоли замерзають. Але цього року погода стала, — розповідає Юрій Польшаков, 54 роки, із села Плиска Лановецького району Тернопільської області. — Корм даю, якщо комахи втикаються у стіну. Готую пасту, що нагадує млинець у пакеті.

У сонячний день за +12…13°C відкриває льотки. Змішує 2 кг цукру і 1 кг меду, кладе в поліетиленовий пакет. Приплескує і прориває дірку, щоб бджоли відчули запах. Ставить на рами. Поблизу — поїлки з підсоленою водою. Кидає 1 ч. л. солі на літр теплої води.

— Для вдалого збору меду бджіл треба висушити, — продовжує Польшаков. — Вологе повітря їх охоло­джує, мед стає водянистий, стільники вкриваються цвіллю. Бджоли гинуть і сім'ї слабшають. Від сирості у вулику збирається конденсат. Особливо, якщо його обкладають пінопластом. Тому висипаю на невелику посудину деревне вугілля і ставлю у вулик. Воно витягує сирість.

Також перевіряє справність вуликів — чи немає щілин, не протікає дах. Для знезараження дерев'яні вулики пропалює паяльною лампою. Пінополіуретанові — чистить дерев'яною лопаткою, а потім обприс­кує спиртом.

Зараз ви читаєте новину «Деревне вугілля витягує сирість із вулика». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути