неділя, 11 березня 2007 15:28

Дарія Приймак весільну сукню тче за місяць

Автор: Фото: Ольга БАРТИШ-КОЛОМАК
  У своїй майстерні Дарія Приймак із селища Рудно, що біля Львова, показує ткану весільну сукню ”Білий лебідь кохання”. Її вона пошила для доньки на весілля. Лляна весільна сукня буде зовсім непрактична
У своїй майстерні Дарія Приймак із селища Рудно, що біля Львова, показує ткану весільну сукню ”Білий лебідь кохання”. Її вона пошила для доньки на весілля. Лляна весільна сукня буде зовсім непрактична

"Цю білу сукню я пошила для доньки Мар"яни на весілля, — показує одну з перших тканих весільних суконь 50-річна ткаля Дарія Приймак із селища Рудно, що біля Львова. — Головного убору в нареченої не було. Лише де-не-де у волоссі виднілися живі квіти".

За весільні сукні Дарія взялася приблизно 10 років тому. Спочатку виткала одну для проби. Потім вирішила показати її на виставці у Польщі разом з іншим одягом.

— Весільне вбрання замовила одна молода пара з Кракова, — згадує жінка. — Полька спеціально приїжджала до Рудно на примірки. Казала, що в них такого не роблять. А якщо й так, то ткацька робота ціниться значно дорожче, ніж у нас. Я їй виткала довгу білу сукню і вінок на голову.

За все це наречена з Польщі тоді заплатила 1500 грн. Тепер весільна сукня Дарії Приймак коштує від 3000 грн, бавниця на голову — від 100 грн, спідниця — від 300 грн. Сорочка для нареченого коштуватиме як і звичайна — в середньому 400 грн. Найдешевше обійдеться тканий метелик до сорочки — 50 грн.

— До мене звертаються чимало наречених. Зазвичай це люди віком до 30 років.

Над одним весільним убранням Дарія Приймак працює приблизно місяць. За цей час наречена має прийти на десять примірок.

Наречена має прийти на десять примірок

— До тканої сукні має бути відповідний головний убір. Звичайна фата не пасує. Я часто пропоную зробити так звану бавницю (від слова бавитися). Виглядає дуже гарно.

Жінка показує червону бавницю, схожу на корону. Робиться вона з твердого матеріалу, який не промокає. Ізсередини обшивається стрічками, а ззовні — тканиною. Зверху нашиваються стрічки, бомбони з ниток.

— Це важка робота. Над однією бавницею сиджу три дні, з ранку до вечора. Простіше пошити сукню з накидкою на голову. Або просто вплести у волосся стрічку з бомбонами чи живі квіти. Найгарніше виглядатиме барвінок. І триматиметься він довго. Із взуття варто купити білі черевички. Туфлі пасуватимуть менше.

Зазвичай чоловіки просять виткати лише сорочку, — продовжує розповідь ткаля. — Вона має бути такого ж кольору та фасону, що й сукня. Буває, що молодий замовляє лише тканого метелика, а костюм і сорочку одягає звичайні.

Своїм роботам Дарія часто дає назви.

— Ця чоловіча сорочка, — викладає на диван чорну сорочку з різнокольоровими візерунками на грудях, — називається "Я — бойко" — через її бойківські мотиви. А весільне плаття для доньки — "Білий лебідь кохання". У ньому — романтика та ніжність.

Із усіх ниток для ткацтва майстриня найчастіше використовує акрил, бавовну і шовк.

— Шовк блискучий, акрил навпаки матовий. Треба буде ще льон спробувати. Він гарно виглядає, але швидко мнеться. Гадаю, лляна весільна сукня буде непрактичною.

Дарія приймак запевняє, що ткані речі зараз дуже модні, особливо з використанням національних мотивів. Головне, аби крій був сучасним.

— По всьому Львову ви ніде не знайдете тканої весільної сукні, — переконує жінка. Це все ще екзотика.

Ткані вироби пересилають поштою

Львівська художниця Марічка Тіменик, 25 років, тче на продаж пояси, торбинки, чохли для мобільних телефонів та окулярів, народні прикраси на голову — чільця.
— У Львові наречені часто одружуються у тканому на старовинний лад одязі. Вони хочуть, щоб і гості прийшли у народних костюмах. Мешканцям інших міст знайти такий одяг важко, — каже художниця.
Спочатку Марічка ткала тільки для львівських друзів. Згодом почала пересилати свої роботи поштою. Тепер вибрати ткану торбинку, пояс або чохол можна за фотографією в Інтернеті на сторінці http://www.marichka.net/. Тут же слід залишити свою адресу, щоб товар дійшов поштою. Вартість пересилання входить у ціну речі. На пересилання замовлення йде до двох тижнів.
Чохол для окулярів та мобільників надсилають поштою за 17–22 грн. Торбинки з бомбониками — за 30–100 грн, залежно від розміру. Ткані пояси коштують 19–40 грн. Вартість акрилового чільця, тканого за авторською технікою, — 24 грн.

Ольга ДОМАНСЬКА

Зараз ви читаєте новину «Дарія Приймак весільну сукню тче за місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути