Ексклюзиви
четвер, 15 квітня 2010 00:36

Ася Гонца скальпелем вирізає з паперу ляльок

25-річна Ася Гонца з Черкас четвертий рік виготовляє паперові ляльки різних епох. У роботі використовує ватман, будівельний клей, скальпель, лопатку для стоматологічних пломб. Готова робота коштує близько 2 тис. грн. Зазвичай одну ляльку майстриня робить дві доби. Каже, у світі є чимало людей, які працюють із папером. В Україні їх одиниці. Ця техніка поєднує оригамі та витинанки.

З Асею зустрічаємося в арт-студії, де вона навчає паперового мистецтва дітей. На стінах висять дитячі малюнки, на столі викладені предмети для натюрморту — самовар, бублики, малинове варення. Ася показує білу ляльку з паперу, приклеєну на коричневий планшет.

— Цією роботою особливо горджуся. На нижній частині плаття я зробила коло- й дугоподібні складки. Їх нелегко скласти. Ось ці маленькі деталі на плащі настільки делікатні, що заледве тулилися одне до одного. Усі частинки  склеюю без дотику рук: пінцетом і зажимами. Інакше папір із часом пожовкне. Щоб вирізати орнамент, треба мати гострі ножі. Я використовую радянські скальпелі. Купую їх на базарі по 30 гривень. Також має значення планшет, на якому ріжеш. Від фанери або ДСП кінчик ножа зіпсується, зарізатиме далі, аніж потрібно. Тому працюю на дошці з пластика. Ніж входить ідеально, не тупиться. Ріжеш, як по маслу.

Гонца читає чимало історичної літератури про моду, переглядає енциклопедії. Звертає увагу на форму складок, візерунки, зачіски, характер поз. Потім малює ескіз ляльки, із паперу створює манекен. На нього наклеює готові вирізані деталі.

На голові ляльки довгі кучері. Кожен локон із паперової смужки майстриня  накручує на стержень ручки. Дрібніші — на зубочистки. Приклеює за край полімерним клеєм для цегли й бетону.

— Клей ПВА на водній основі й від нього папір веде, потім важко вирівняти. Не дає потрібної форми і з часом жовтіє. Полімерний через півгодини застигає намертво. Для роботи використовую ватман фірми "Маестро". Він білий із блакитним відтінком. У середньому на ляльку йдуть два ватмани. Для виставки усі ляльки готую з паперу з однієї упаковки. Аби відтінок усі мали однаковий.  Папір різних фірм сильно відрізняється.

У кінці року Ася Гонца планує зробити виставку паперових венеціанських масок.

Зараз ви читаєте новину «Ася Гонца скальпелем вирізає з паперу ляльок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути