понеділок, 23 грудня 2013 07:45

З одного казана плову наїдаються 300 людей

Автор: ФОТО: Таїса Олійник
  Плов їдять руками, каже Мустафа Османов. Складають пальці ковшиком, рис придавлюють ­­і ­відправляють до рота
Плов їдять руками, каже Мустафа Османов. Складають пальці ковшиком, рис придавлюють ­­і ­відправляють до рота

— Шукаєте татарський плов? — кремезний хлопець з бейджем "Охорона" показує у напрямку скляного купола "Глобуса". — Он, бачите, велика черга. Люди приїхали з Криму і всіх годують.

Великий казан стоїть перед фонтаном. Черга з півсотні людей тягнеться під арку з архангелом Михаїлом. Усі тепло вдягнені, на одязі жовто-блакитні стрічки. Казан стоїть на бляшаній бочці, в якій горять дрова. Чоловік у червоній кофті накладає повні миски плову. Дивиться, щоб у кожній порції був шматок м'яса.

— Я Остап зі Львова. Чекав на цей плов три години, — каже хлопець із тарілкою в руці. На плечах — національний прапор. — Татарський найкращий, бо спеції смачні та часник. Наші хлопці моркву різали. Як побачили, що стільки людей, покликали волонтерку роздавати.

Мустафа Османов, 59-річний підприємець, живе в курортному селі Міжводне. Має магазин та їдальню. Під теплою курткою — кілька светрів. Із ним приїхали син, зять та ще шестеро людей. Каже, було би більше, але не помістились у мікроавтобус.

— На первые два казана мясо привезли с собой. Потом стали покупать в Киеве, — говорить. — Тут дешевше. Беремо яловичину, але смачніше з ягняти. Привіз казан, із якого можна нагодувати 300 людей. У день іде 25 кіло м'яса та стільки ж рису. Вогонь вітром задуває, ми ковдрою закрили. Вдома вариться за годину.

На п'ятьох дорослих чоловіків іде по кілограму м'яса й рису. Мустафа Османов ставить на вогонь казан.

— Як прогріється, вливаю склянку олії. Кришу 800 грамів цибулі й смажу до золотистого кольору. Яловичину ріжу великими шматками 5 сантиметрів завдовжки. Баранину — меншими, десь 3. Бо довше вариться. Кидаю м'ясо в казан і смажу до рум'яної скоринки. Рівним шаром засипаю 800 грамів порізаної крупною соломкою моркви. Заливаю літром води. Додаю столову ложку зіри і дві чайні ложки солі.

Закриває кришкою й тушкує, доки в м'ясо не починає входити виделка. Не перемішує. Удома радить прикрутити вогонь до найменшого, аби ледь мліло.

— М'ясо краще розріжте і спробуйте, бо плити у всіх різні. Насипаю в казан рис, додаю часник. Над ним має бути на півтора пальця води. Коли вариться, рис її всмоктує. Часник кладу цілими головками. Не розділяю і не чищу. Якщо кинути пізніше за рис, не звариться й буде несмачний. Варю, доки побачу, що в рисинці видно ядро. І сам рис сів, ніби всередину казана прогнувся. Тоді щільно закриваю кришкою і ще півгодини тушкую на дуже слабкому вогні. Має пропаритися.

Перемішує плов великою дерев'яною ложкою. Доки розмовляємо, страва закінчується. Мітингувальники розходяться. Кримчани збирають посуд.

— У Середній Азії ложками плов не їдять, — розповідає Мустафа Османов. — Руки, звісно, мають бути чисті. Перед тим як сісти за стіл, приносять тазик і лійку — кумган. І кожен миє руки. Як їдять, пальці ковшиком складають. Рис придавлюють і відправляють до рота.

Зараз ви читаєте новину «З одного казана плову наїдаються 300 людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути