Підприємець Василь Лещенко, 50 років, із райцентру Пирятин Полтавської області з дрібного винограду "Ізабелла" вичавив 60 л домашнього вина.
— Ягоди відділяв від хвостиків, але не мив, щоб не позмивати винні дріжджі, — розповідає. — Видушив сік і зоставив у теплому місці на три дні бродити. У мене є для цього бочка з нержавійки. Щодня помішував, коли піднімалася "шапка".
За три дні Лещенко додав на кожне відро соку по 5 л теплої кип"яченої води і по 2 кг цукру.
— Норми цукру не існує. Сипав за смаком, щоб було солоденьке, — каже.
Помішував брагу щодня, тримав у теплі. Накрив посудину тканиною, щоб не заводилася мошка. Вибродило вино за 12 днів. Лещенко його зцідив, відставив на добу, щоб осіла каламуть. Опісля на кожен літр додав по 100 г горілки.
— Це щоб припинити бродіння — "закріпити", — пояснює Лещенко.
Вино розлив у скляні пляшки і закоркував. Зберігає у льоху.
Коментарі