вівторок, 18 вересня 2007 15:27

У "Золотому дукаті" подають каву з харчовим золотом

Автор: фото: Ольга БАРТИШ-КОЛОМАК
  Варвара Смоліна (ліворуч) та її напарниця Людмила Тищенко з львівської кав’ярні ”Золотий дукат” показують, як приготувати каву ”Поцілунок привида” — у чашку з напоєм додають солодку пінку
Варвара Смоліна (ліворуч) та її напарниця Людмила Тищенко з львівської кав’ярні ”Золотий дукат” показують, як приготувати каву ”Поцілунок привида” — у чашку з напоєм додають солодку пінку

"Нас багато клієнтів знаходять за запахом кави. Особливо зранку, коли ми її смажимо", — помічниця баристо Варвара Смоліна, 25 років, запрошує у кав"ярню "Золотий дукат" на вул. Федорова, 20 у Львові. Сходи до кав"ярні посипані золотими кавовими зернами. Там сім столиків, усі зайняті. Ще дві пари чекають своєї черги посидіти за чашкою кави. У залі мало світла — на кожному столику в підсвічниках із кам"яної солі горять свічки. Цей заклад називають кав"ярнею для закоханих.

Варвара показує ростер — апарат, де щоранку смажать каву різних сортів. У станок засипають не більше 1 кг. Цього вистачає на кілька днів.

— Серед усіх львівських кав"ярень у нас найбільший вибір кави — близько сорока видів, — хвалиться Варвара. — Можна замовити навіть "Копі Лювак" — найдорожчу в світі каву. Лювак — це тваринка, схожа на кішку. Живе на острові Ява. Вона їсть каву, вибирає найароматніші плоди. Але шлунок тварини не здатен перетравити усі зерна. Вони виходять, і їх підбирають кавові гурмани. У нас чашка такої кави  коштує 57 гривень. У Європі стільки ж у євро. Іноземці дивуються нашим цінам, бо смак кави ще кращий, ніж у них.

З дерев"яної полиці Варвара дістає зерна "Копі Люваку", щільно закриті у скляній банці. Дає нюхати. Запах — різкий, карамельний.

— Ми довго шукали альтернативу цій каві — щось дуже схоже за смаком, але дешевше. Спеціалісти протягом двох років працювали над купажем. Змішували різні сорти і створили каву "Лембер".

В іншій банці з зернами запах схожий. Чашка "Лемберу" коштує 10 грн.

Кав"ярня славиться ще одним купажем — зернами, обробленими харчовим золотом. Називається "Золотий дукат", коштує 12 грн. Баристо розповідають, що така кава притягає щастя, везіння й омолоджує шкіру.

До кави можна замовити домашнього сирника

Найдешевшу "фреш-каву" можна замовити за 4 грн.

— Клієнти часто самі не знають, чого хочуть. Просять доброї кави, на наш розсуд. Тоді ми пропонуємо з цієї таблиці, не читаючи, вибрати улюблений колір, — Варвара показує різнокольорову таблицю, на якій кожен колір відповідає якомусь смаку, запаху. — За цією характеристикою і підбираємо.

Дівчина розповідає, що є три види порцій кави — американо, еспрессо, рестретто.

— Каву треба пити трьома ковтками. Якщо дегустуєте, після кожного слід запивати водою, аби заново відчути смак. Еспрессо — найпопулярніша порція. В американо  найбільше води, виходить велика чашка. А рестретто вистачає на два ковтки. Перший — пінка, другий — кава.

У "Золотому дукаті" до кави можна замовити домашній сирник і струдель з яблуками. Їх пече одна львівська господиня. 100 г випічки коштує 4 грн. Сирник подають теплим, политим розтопленим шоколадом. Працівники кав"ярні жартують, що таке меню зберігає баланс у людському організмі — сирник постачає кальцій, який вимиває кава.

— Слід розрізняти шоколад від чоколяди, — розповідає про ще одні ласощі Варвара. — Чоколяда значно густіша. Вона подається у спеціальних чашках, їдять її ложечкою. У нас є біла, чорна, оранжева, золота. Коштує вона 6 грн. "Королівська" — 7. Туди ще входять горіхи, чорнослив і кориця.

У "Золотому дукаті" за 10–12 грн можна замовити чай із карпатських трав. Подають його у чайнику на дві порції. Настоювати радять 10–30 хв. "Червону Руту" з чебрецю, м"яти, лісової суниці рекомендують змішувати з молоком у пропорції 3/2.

— Кожен, хто приходить до нас, обов"язково має щось написати у книзі відгуків. За чотири роки ми зібрали справжні шедеври — побажання, вірші, малюнки. Ось від російського співака Бориса Гребенщикова, — Варвара розгортає товсту книгу у шкіряній обкладинці. — "Долго бродили по Львову, покрылись пылью истории. Самое время для кофе", — читає. — А наша директорка дуже любить вірш, який нам написав Андрухович. Ми його у меню надрукували.

Як приготувати каву "Поцілунок привида"

— Коли кава ще парує у чашці, ложкою накладаємо зверху пінку, — розповідає баристо кав"ярні "Золотий дукат" Руслан Чабан, 28 років. — Її збиваємо з яєчного порошку і цукру у пропорції 1/1. Зверху посипаємо корицею і дрібно нарізаною курагою. Можна додати чорносливу — він дає кислинку.

Зараз ви читаєте новину «У "Золотому дукаті" подають каву з харчовим золотом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути