— Спробувала вперше цибулевий суп у ресторані. Сподобався, тому вирішила приготувати вдома. Рецепт простий. Суп виходить ситний і ароматний. Подобається дітям і чоловікові, — каже 44-річна Марина Іванець із Запоріжжя.
Для приготування супу бере 1 кг ріпчастої цибулі, 50 г вершкового масла, 2 ст. л. цукру, 4 ст. л. борошна, 1 склянку сухого білого вина, 1 л готового курячого бульйону, лавровий лист, сіль і перець за смаком, 100 г сиру і батон.
— Чищу й ріжу півкільцями цибулю. Беру каструлю з товстим дном і розтоплюю в ній масло. Закидаю до нього цибулю. Солю її, посипаю цукром. Потім накриваю каструлю кришкою й лишаю на маленькому вогні тушкуватися. При цьому часто помішую.
Тушкує цибулю до появи красивого золотистого кольору. Також визначає готовність за запахом. Він повинен бути не їдкий, а дещо солодкуватий, приємний.
— Цибуля повинна добре карамелізуватися. На це знадобиться приблизно 20–25 хвилин тушкування. Інакше смак буде зіпсований. Коли доходить до потрібної кондиції, посипаю її просіяним борошном й перемішую. Не накриваючи кришкою, лишаю на вогні на 2–3 хвилини. При цьому кожні 30 секунд помішую.
Заливає цибулю вином. Доводить до кипіння. Кришкою не накриває. Лишає кипіти до випаровування вина — приблизно на 20–30 хв. Має вийти кашкоподібна маса середньої густоти.
— Заливаю цю масу наваристим бульйоном. Добре перемішую й доводжу до кипіння. Накриваю кришкою й лишаю варитися на маленькому вогні. За півгодини вкидаю лаврового листа. Солю й перчу. Ще протягом 15 хвилин проварюю.
Перед подачею супу ріже батон тонкими скибками й посипає кожну тертим сиром. Ставить у духовку й підсмажує за температури 200°С. Батон має підрум'янитися, а сир — розтанути.
— Розливаю суп у глиняні тарілки. Зверху кладу скибку батону із сиром.
Коментарі