середа, 07 травня 2008 17:22

Свинину з чорносливом маринують під пресом

Автор: фото: REUTERS/Marco Bucco
  Кухарі з італійського міста Кортона смажать на грилі стейки з яловичини. Щоб стейки мали мармурові візерунки, коровам роблять масаж і напувають пивом
Кухарі з італійського міста Кортона смажать на грилі стейки з яловичини. Щоб стейки мали мармурові візерунки, коровам роблять масаж і напувають пивом

Киянин Олександр Бадун, 28 років, знає вісім способів маринування шашликів зі свинини. Найбільше йому смакують у кефірі та з сухофруктами в соєвому соусі.

— Готувати шашлики — суто чоловіча справа, — каже Олександр. Він поправляє кучеряве волосся. — Дівчата хай хоч на природі від кухні й готовки відпочинуть.

Щоб замаринувати м"ясо перед пікніком, Бадун встає о шостій ранку. До шматків свинини додає кільця цибулі. Солить, перчить і заливає жирним кефіром. За 4–5 год. їх можна смажити.

— Кефірні шашлики дуже ніжні, — веде далі чоловік. — А якщо свинина жирненька, кисле молоко згладжує смак.

М"ясо в соєвому соусі з сухофруктами Олександр маринує під пресом. Для цього в однаковій пропорції змішує класичний соєвий соус з оцтом. Заливає ним свинину, додає по жмені помитого копченого чорносливу й кураги. Шашлик солить і перемішує руками. У каструлі накриває тарілкою і ставить прес — трилітрову банку з водою. За 2–3 год. шматочки можна нанизувати на шампури.

— М"ясо перекладаю сухофруктами, — пояснює. — Чорнослив надає шашлику копченого смаку. Завдяки соєвому соусу свинина солодкувата.

Для чоловічої компанії Бадун маринує свинину в томатному соусі. У маркеті він купує кілька пачок гострого соусу для шашликів та соус чилі. Заливає ними шматки м"яса, солить, перчить. Додає кільця цибулі, вичавлює кілька зубчиків часнику й перемішує. Шашлики на смак гострі. Їх Олександр радить запивати горілкою.

Завдяки соєвому соусу свинина солодкувата

До шашликів, маринованих у білому столовому вині, чоловік вичавлює сік із половини лимона. Іншу половину ріже кружальцями й перемішує зі свининою та цибулею.

— Найекзотичніший спосіб — маринувати в апельсиновому соку, — сміється киянин. — Так готував лише раз, не сподобалося. Бо м"ясо має пахнути м"ясом, а не апельсином.

Окрім соку, в свинину додає оцет, спеції до м"яса.  Маринує шашлик 5–6 год.

— М"ясо в оцті стоїть цілу ніч, — зауважує чоловік. — Але традиційний спосіб мені не до вподоби.

37-річний киянин Петро три роки маринує свинину тільки з майонезом і горілкою. Каже, такий шашлик м"який і дуже ситний. На 2 кг м"яса бере пачку дешевого майонезу, півпачки кетчупу, цибулю й 5 ст. ложок горілки. Страву солить, перчить. За 7–8 год. смажить на вугіллі.

Печінку готують найшвидше

Киянка Надія Джай, 23 роки, готує шашлики з печінки. Бере свинячу або курячу. Для маринаду змішує майонез із соком лимона, додає кружальця цибулі й сіль.
— За дві години печінку можна нанизувати на шампури і смажити, — ділиться Джай. — Але перед вживанням розріжте один шматочок і подивіться, чи не сирий. Бо зіпсуєте собі свято.
Шашлик з печінки смакує з петрушкою, листям салату, огірками й зеленою цибулею.

Зараз ви читаєте новину «Свинину з чорносливом маринують під пресом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути